Половината от малкия и средния бизнес в Европа е в риск от фалит в рамките на година

Всяка пета компания в Италия и Франция очаква да подаде молба за несъстоятелност в рамките на шест месеца

14:16 | 22 октомври 2020
Обновен: 14:20 | 22 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от половината от малкия и среден бизнес в Европа казва, че ще бъдат изправен пред фалит през следващата година, ако приходите не се увеличат, подчертавайки размера на щетите, нанесени от кризата около Covid-19, съобщава Bloomberg.

Всяка пета компания в Италия и Франция очаква да подаде молба за несъстоятелност в рамките на шест месеца, става ясно от проучване на McKinsey & Co. през август сред повече от 2200 малки и средни предприятия в петте най-големи икономики в Европа. Такива бизнеси са ключови за региона, като представляват повече от две трети от работната сила и повече от половината от икономическата добавена стойност.

Четири на

Четири от всеки пет компании в Европа смятат, че икономиката е слаба: Графика: Bloomberg

Пандемията засегна силно европейските фирми, като 70% от тях отчитат по-ниски приходи. Процентът е по-висок в страни като Италия и Испания, което е отразява влиянието на вируса и противоепидемиологичните мерки в тези страни.

По-голямата част от компаниите описват икономиката като слаба, което води до притесненията относно неизпълнението на задълженията по кредите и необходимостта от съкращения. Правителствата на всички изследвани държави обявиха допълнителна подкрепа за запазване на работните места, която цели ограничаване на безработицата.