Европейските акции поскъпват в очакване на сезона на отчетите

Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 12.10.2020

14:01 | 12 октомври 2020
Обновен: 14:46 | 12 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Европейските акции поскъпват в понеделник, докато инвеститорите се фокусират върху новия сезон на отчетите. Това заяви Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с 0,2% в началото на търговията, воден от комуникациите, технологиите и финансите", посочи Потс.

Той обясни, че големите имена в редица сектори ще обявят последните си печалби, а отчетите на американските банки ще дадат представа на инвеститорите какво е икономическото въздействие на пандемията. 

"На много места в Европа се прилагат нови ограничения, насочени за контролиране разпространението на коронавируса. В същото време наближава крайният срок за сключване на търговската сделка за Brexit, докато в САЩ има малък напредък по новия пакет за помощи". 

По думите на Юън Потс пазарите донякъде вече игнорират тези рискове, като миналата седмица Stoxx 600 отчете най-големия си седмичен ръст от юни насам.

"На другите пазари петролът поевтинява, докато златото и доларовият индекс са стабилни". 

Потс отбеляза, че председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще присъства на виртуалните годишни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Междувремнно по-късно днес ще стане ясно кой взима Нобеловата награда за икономика.

Целия пазарен коментар вижте във видео.