Турската централна банка с първо повишение на лихвите след валутната криза през 2018 г.

Икономистите се оказаха изненадани от този ход на банката

15:51 | 24 септември 2020
Обновен: 15:52 | 24 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската централна банка повиши лихвените си проценти за първи път след валутната криза в края на 2018 г., изненадвайки повечето икономисти. Този ход беше предприет, след като поредица от други мерки не успяха да стабилизират лирата, припомня Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Комитетът по парична политика, воден от управителя Мурат Уйсал, увеличи сконтовия лихвен процент до 10,25% от 8,25% в четвъртък. Повечето икономисти в проучване на Bloomberg прогнозираха, че ставките ще останат непроменени.

От август насам централната банка се опитва да ограничи слабостта на лирата, използвайки различни инструменти.

„Комитетът оцени, че стъпките за затягане на политиката, предприети от август, трябва да бъдат засилени, за да се ограничат инфлационните очаквания и рисковете за инфлационната перспектива“, се казва в изявление на централната банка.

Въпреки призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-ниски разходи по заемите, централната банка вече предприе действия срещу сътресенията на пазара, като ежедневно коригира цената на финансирането, променяйки размера на ликвидността, достъпна за кредиторите чрез различните си ставки.

Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management, нарече решението от четвъртък „огромна изненада и положително“. Това предполага, че турската централна банка е решила да действа, за да избегне безпорядъчна девалвация и потенциална криза на платежния баланс, каза той.

„Спешно се наложи повишение на лихвения процент и накрая централната банка на Турция натисна спусъка“, каза Пьотър Матис, стратег в Rabobank. „Въпреки това трябва да имаме предвид, че днешното повишаване на лихвения процент все още може да се окаже недостатъчно за стабилизиране на лирата по устойчив начин, без администрацията на Ердоган да постигне напредък в структурните реформи“, коментира той.