JP Morgan: Сливанията и придобиванията ще се увеличават в Европа въпреки кризата

Американският кредитор очаква засилена активност в банковия сектор на Стария континент, испанските CaixaBank и Bankia вече одобриха сливането си

17:05 | 18 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейските компании все още преследват мечтаните сделки въпреки щетите от коронавирусната пандемия, заявиха двама банкери на JPMorgan за региона, цитирани от Bloomberg. 

Дороти Блесинг и Конър Хилъри, съръководители инвестиционно банкиране в Европа, Близкия изток и Африка на американските кредитор, заявиха, че разговорите за сделки нарастват на фона на признаците за икономическо възстановяване и силните фондови пазари. 

“Компаниите в различни сектори не се оттеглят от големи сделки, те използват това време, за да сключват споразумения, които търсят от дълъг период насам”, заяви Блесинг. “В много случаи целта е да се инвестира в бъдещето, а не само да се предприемат отбранителни ходове”, добавя тя. 

Въпреки че пандемията намали обемите на глобалните сделки с 32% през 2020 г., през втората половина на годината се наблюдават признаци на възстановяване. Компании, водени от японския конгломерат SoftBank и американската фармацевтична група Gilead Sciences, наскоро допринесоха за най-силното начало на седмица на пазара на сливания и придобивания от ноевмри 2019 г. насам. 

“Стратегическите преговори по сделки за сливания и придобивания продължават да се водят и ние виждаме, че споразумения се сключват въпреки кризата, независимо дали в телекомуникационния, технологичния или здравния сектор”, отбелязва Блесинг. “Тъй като виждаме, че състоянието на икономиката се подобрява, вероятно ще отчетем и нарастване на увереността в глобален мащаб”, добавя тя. 

Според експертите на JPMorgan европейският банков сектор може да отчете ръст на сделките. В понеделник стана ясно, че председателят на UBS Аксел Вебер проучва възможността за мегасливане с конкурентната Credit Suisse. 

„Много банки се борят да бъдат печеливши, тъй като се изправиха пред циклични и структурни насрещни ветрове“, посочва Хилъри. „Видяхме промяна в отношението към сливанията и придобиванията, която увеличава вероятността от консолидация“, добавя тя. 

Месечните обеми

Месечните обеми на пазара на сливания и придобивания са напът да достигнат миналогодишните за пръв път през 2020 г. Графика: Bloomberg 

Някои от тези сделки вече се случват. 

Испанските банки CaixaBank SA и Bankia SA одобриха сливането си, което ще създаде най-големия кредитор в страната на фона на ускоряване на сливанията сред европейските финансови институции, съобщава Investor.bg.

Инвеститорите в Bankia ще получат по 0,6845 акции на CaixaBank за всяка акция на Bankia, която притежават, обявиха от двете банки в петък, предаде Bloomberg. Това представлява премия от 20% спрямо цената на акциите на Bankia на 3 септември, ден преди да бъде обявена възможността за подобна сделка, и я оценява на около 3,8 млрд. евро.

Най-голямата банкова сделка в Испания от две десетилетия е поредният знак, че дългоочакваната консолидация във финансовия сектор в Европа започва да се случва. Италианската Intesa Sanpaolo придобива местния си конкурент Unione di Banche Italiane, а испанската Banco de Sabadell проучва стратегически възможности, сред които продажбата си, сливане или покупка на по-малък конкурент.