НАСА иска да купува лунни проби от частни компании

Това създава важен правен прецедент

22:41 | 11 септември 2020
Обновен: 22:46 | 11 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

НАСА иска да закупи купища камъни и прах от частни компании, които биха могли да ги съберат от Луната - нова стъпка в десетилетния опит на космическата агенция да комерсиализира космическите изследвания, пише CNN. 

Официалното съобщение, публикувано в четвъртък, гласи, че НАСА е готова да плати за проби от 50 до 500 грама при претегляне на Земята. НАСА казва още, че средствата ще бъдат изплатени изцяло, след като компаниите могат да "предоставят изображения", доказващи, че пробите са от Луната и след като пълната собственост върху пробите е прехвърлена на НАСА. 

Космическата агенция се надява материалите да бъдат събрани до 2024 г. и заяви, че се приветстват оферти от компании от цял свят.

НАСА отбелязва в съобщението си, че целта на американското правителството е да създаде политики, които "ще насърчат международната подкрепа за възстановяването на публичния и частния сектор и използването на ресурси в космическото пространство". 

"Насърчаването на частните инвестициите в космическите технологии ще тласне усилията в областта на науката и проучването отвъд онова, което само парите на данъкоплатците биха могли да постигнат", казва още НАСА. 

От друга страна, това, че НАСА иска да плаща на компании за проби от лунни камъни създава важен правен прецедент, казва Кейси Драйер, главен адвокат и старши съветник по политиката в Planetary Society. 

Дали дадена страна или бизнес може да притежава или продава извънземни ресурси е оспорвана в международното право. Широко ратифицираният Договор за космическото пространство от 1969 г. не дава ясен отговор по този въпрос, а Лунният договор от 1979 г., който се стреми да изясни въпроса, е ратифициран само от 18 държави, САЩ не са сред  тях.