Джонсън предупреди ЕС да не разчита на компромис преди ключовите преговори

Паундът отслабна на фона на растящата перпектива за Brexit без сделка

12:20 | 7 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson

Великобритания засилва подготовката си за Brexit без сделка на фона на наближаващия краен срок за постигането на споразумение, пише Bloomberg. 

Премиерът Борис Джонсън ще заяви на европейските лидери в понеделник, че предпочита да се оттегли от преговорите, вместо да направи компромис с основните принципи на Brexit, като постави краен срок за постигането на сделка до 15 октомври. В резултат паундът поевтинява спрямо еврото. 

Правителството на Джонсън се подготвя да публикува ново законодателство, предназначено да ограничи законодателната сила на споразумението за раздялата между Великобритания и Европейския съюз, което премиерът подписа по-рано тази година, ако двете страни не успеят да постигнат договорка по ключови въпроси като този за Северна Ирландия. 

Законопроектът за вътрешния пазар, който се очаква да бъде публикуван в сряда, има за цел да намали силата на споразумението, с което Кралството напусна блока, по въпроси, включващи държавната помощ и митниците в Северна Ирландия, заяви запознат източник. Целта на закона е да гарантира гладка търговия между четирите нации във Великобритания, избягвайки митата между Северна Ирландия и континенталната част след Brexit. 

Всеки подобен ход обаче е хазарт за Великобритания. Въпреки че официалните представители на страната твърдят, че законопроектът е предвиден само като резервен вариант в случай на провал на преговорите, съществува риск той допълнително да подкопае усилията за постигане на сделка, посочва още запознатото лице. Преговорите между Лондон и Брюксел попаднаха в задънена улица, а ирландският външен министър Саймън Коуни написа в Twitter, че не одобрява последния ход на Джонсън. 

“Фундаменталните” различия

Последните маневри от британското правителство стават ясни в момент, в който двете страни се подготвят за ключови преговори в Лондон през тази седмица. Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, след като т.нар. “преходен период” след Brexit изтече в края на декември. Ако ново споразумение не бъде постигнато, вероятно ще последва хаос в търговията между Кралството и блока, като ще бъдат въведени нови скъпи мита върху вноса помежду им. 

“Различията към момента все още са фундаментални”, коментира британският министър на околната среда Джордж Юстис. 

Все пак за Джонсън, който поведе кампанията за Brexit през 2016 г., лоша сделка би била по-неприятен вариант от изход без споразумение. В понеделник той ще посочи, че Великобритания е готова да напусне “транзитния период” без споразумение - сценарий, който ще опише като “добър изход”, заявиха представители на неговия кабинет в изявление. 

“Въпрос на принципи”

“Тази седмица е важен момент за ЕС, за да разбере той наистина ефективно, че тези две принципни точки не са нещо, което ние можем да изоставим - те са основните причини ние да напуснем ЕС”, заяви британският външен министър Доминик Рааб пред Sky News.

За момента Брюксел е песимистичен относно възможността за пробив в преговорите като Brexit не е част от дневния ред на срещата на блока, предвидена за 24 септември. 

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви пред France Inter в понеделник, че остава разтревожен за преговорите, “тъй като британците искат най-доброто от двата свята”. Той отказа да коментира информацията за новия законопроект на Кралството. 

Сериозно отношение

Преди срещите британският преговарящ за Brexit Дейвид Фрост настоя за сериозното отношение към Великобритания от страна на блока, като отбеляза, че Кралството е готово за изход на Brexit без споразумение. 

“Много от това, което се опитваме да постигнем тази година, е да ги накараме да осъзнаят, че имаме предвид това, което казваме, и те трябва да приемат позицията ни сериозно”, заяви Фрост пред Mail on Sunday.

Рекацията на пануда 

Паундът отслабна, след като Джонсън коментира възможността за изход от преговорите с ЕС без споразумение. 

Стойността на британската лира се понижи с 0,7% спрямо долара преди обяд българско време. Понижението на паунда спрямо еврото е в размер на 0,6%. 

Паундът поевтинява

Паундът поевтинява на фона на перспективата за Brexit без сделка. Графика: Bloomberg 

“Изглежда сме само в началото на болезнена корекция при паунда”, коментира Валентин Маринов от Credit Agricole.