Бразилия обяви 29 венецуелски дипломати за персона нон грата

Дипломатите незабавно ще загубят дипломатически имунитет и привилегии

11:30 | 5 септември 2020
Обновен: 11:47 | 5 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Бразилският президент Жаир Болсонаро (отляво) и венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо по време на съвместна пресконференция в Бразилия - 28 февруари, 2019 г. Снимка: Bloomberg
Бразилският президент Жаир Болсонаро (отляво) и венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо по време на съвместна пресконференция в Бразилия - 28 февруари, 2019 г. Снимка: Bloomberg

Бразилия обяви 29 венецуелски дипломати, лоялни на президента Николас Мадуро, за персона нон грата - нов знак за подкрепа на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, съобщава Bloomberg. 

В изявление бразилското външно министерство заяви, че е информирало всички представители на „нелегитимния режим на Венецуела“, че вече не са добре дошли. 

Дипломатите незабавно ще загубят дипломатически имунитет и привилегии, но няма да бъдат принудени да напуснат страната, заяви министерството.

Това решение ги превръща в обикновени венецуелски граждани в Бразилия и като такива те ще бъдат възпрепятствани да издават официални документи и ще станат обект на правоприлагането на Бразилия. Освен това, решението ги принуждава да спрат да се държат или да се представят като дипломати.

Туристите от съседни държави обикновено могат да останат в Бразилия за максимум 90 последователни дни, след което престоят им става нелегален, освен ако не получат друг статут - работна виза например.

Миналата година бразилският президент Жаир Болсонаро призна Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела и предостави на пратеника на Гуайдо в Бразилия пълен статут на посланик.

По-рано през тази година Бразилия изтегли всичките си дипломати от Венецуела и определи месец май като краен срок, до който Мадуро реципрочно да изтлегли своите от Бразилия. 

Върховният съд на Бразилия обаче задържа решението поради хуманитарни и здравни причини, тъй като Covid-19 бушува в Латинска Америка, без да поставя под съмнение правото на правителството да обявява чужденците за персона нон грата.

Ръководителят на представителството на Мадуро в Бразилия не отговори на молба на Bloomberg за коментар.