Британското правосъдие призна Гуайдо за президент на Венецуела

Решението се взе в рамките на спора за златни резерви в АЦБ за близо 1 млрд. евро

20:17 | 2 юли 2020
Обновен: 21:43 | 2 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

В рамките на спора кой да получи златни резерви на стойност около 890 милиона евро британският съд призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, обяви съдия Найджъл Тиър, пише Der Spiegel.

Адвокатите от страната на Николас Мадуро оповестиха, че ще обжалват решението.

Златото се намира в трезор на Английската централна банка. То бе поискано от Съвета на директорите на Венецуелската централна банка по нареждане на президента Николос Мадуро с цел да облекчи последствията от пандемията.

Централната банка отказа да освободи златото, тъй като искания за резервите са предявени и от опозиционното правителство, ръководено от Гуайдо.

През 2019 г. британският министър на външните работи Доминик Рааб призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, след което Английската централна банка тенденциозно отказваше да върне на Венецуела депозираните в нея златни резерви, заради което се стигна до съд.

Венецуела подаде няколко иска, за да възстанови стойността от близо милиард евро златни кюлчета. Гуайдо пък призова Английската централна банка да отхвърли исковете.

Защитата на Гуайдо обясни по време на съдебния процес, че възниква опасност златото на Венецуела да бъде „опропастено“ в полза на венецуелските управници.

През април Венецуелската централна банка даде предложение златото да бъде прехвърлено директно на Програмата на ООН за развитие, която изрази готовност да го приеме при конкретни условия.

Междувременно президентът на Венецуела Николас Мадуро ще се опита чрез влиянието си във Върховния съд да назначи възможно най-голям брой служители в Националната избирателна комисия, които да са лоялни на проправителствените сили в страната. Така Мадуро цели да се подготви за парламентарните избори, които които са планирани за декември, съобщава Bloomberg.