Вторият най-голям производител на диаманти в Зимбабве очаква скок в търсенето

Африканската компания RioZim планира да възобнови плановете си за експанзия

10:56 | 26 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вторият най-голям производител на диаманти в Зимбабве RioZim Ltd прогнозира покачване на търсенето, след като пандемията от короновирус отмине. Извънредното положение, наложено в десетки страни през март тази година, доведе до прекратяване на продажбите на африканския производител на фона на ценовия спад на скъпоценните камъни, пише Bloomberg.


През последните шест месеца диамантената индустрия спря да функционира, поради затварянето на бижутерски магазини, прекратяването на работа на полировчици и резачи на диаманти, както и спирането на международните пътувания. Докато De Beers, най-големият производител на диаманти в света, решиха да намалят цената в опит да увеличат продажбите; RioZimвече отчита повишено търсене на полирани камъни.


„В някои части на света търсеното, като че ли, се възвръща с бързи темпове“ заяви Уилсън Гуатиринга, говорител на RioZim. Именно поради тази причина се очаква повишаване на търсенето и за сурови диаманти, поясниха още от компанията.

Въпреки че секторът за скъпоценни камъни е в криза в момента, акционерите в RioZim успяха да спасят операциите на компанията чрез мостово финансиране. Същевременно, добивът от дъщерната миньорска компания Murowa Diamonds е складиран. Проектите за растеж на компанията също са стопирани за момента, но от RioZim обмислят двуфазова експанзия способна да увеличи производство повече от два пъти, заяви Уилсън Гуатиринга.


Първата фаза, която ще струва 52 милиона долара, ще удължи жизнения цикъл на мината в Муроуа от 14 месеца на 4 години. Втората фаза на стойност 400 милиона долара, която в момента е в начални планове, ще бъде насочена в изграждането на най-голямата в страната подземна мина. Това ще увеличи продукцията до 2 милиона и половина карата, която е 10-кратно повече отколкото произвежданата продукция, когато мината е била собственост на Rio Tinto Group. По този начин операциите на компанията ще се удължат с поне още 10 години, коментира Уилсън Гуатиринга.


Миннодобивният сектор в Зимбабве е изключително важен вносител на външна валута, тъй като африканската страна се бори с липса на храна и гориво на фона на огромна инфлация. RioZim прекрати добива си на злато през юни, поради неспособността да покрие разходите си, вследствие на валутната политика на правителството.