Китай ще закупи рекордно количество соя от САЩ през 2020 г.

Двете страни показват готовност за търговско сътрудничество въпреки ескалацията на напрежението по въпросите за сигурността и статута на Хонконг

11:40 | 26 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай планира да купи рекордно количество соя от САЩ през тази година. По-ниските цени стимулират азиатската страна да увеличи покупките, което е договорено в първата фаза от търговското споразумение между Пекин и Вашингтон, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати с вътрешните процеси източници.

Китай вероятно ще закупи общо 40 млн. тона соя от САЩ през тази година, твърдят пожелалите да запазят анонимност източници, тъй като прогнозата все още не е публична. Това би било с 25% повече спрямо 2017 г. и с 10% повече от поставения през 2016 г. рекорд, показват данни на Министерството на земеделието в САЩ.

Китай увеличава покупките си на американски селскостопански стоки от края на април, като продажбите на соя с доставка през следващия сезон в момента са на най-високото си ниво от 2013 г. насам. Азиатската държава регистрира и няколко дневни рекорди при закупуването на царевица. По този начин Китай за първи път може да надмине годишната квота, която е определена от Световната търговска организация.

Въпреки това китайските покупки на селскостопански продукти от САЩ през първите седем месеца на тази година са едва 27% спрямо определената цел в търговското споразумение, става ясно от изчисления на Bloomberg.

САЩ и Китай потвърдиха ангажимента си към споразумението за първата фаза от споразумението през тази седмица, като двете страни показват готовност за търговско сътрудничество в момент, когато напрежението между Пекин и Вашингтон по въпроси за сигурността и състоянието на демокрацията в Хонконг ескалира.

Очакванията са за рекордни покупки на американска соя от страна на Китай, тъй като доставките от Бразилия намаляват. Това прави американската соя по-евтина. Китай ще внесе между 96 и 98 млн. тона от цял свят през тази година, като между 40% и 50% от доставките ще са от САЩ, прогнозира единият източник на Bloomberg.