Китай обмисля да увеличи вноса на соя от САЩ

Основният мотив е да се задвижат търговските преговори между Пекин и Вашингтон

17:29 | 22 юли 2019
Обновен: 17:34 | 22 юли 2019
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Китайското правителство обсъжда с държавни и частни компании план за увеличаване на вноса на соя от САЩ, пише Bloomberg, като се позовава на източници, близки до преговорите.

Правителството се е срещнало с купувачите на соя в петък в Пекин, за да обсъди плана, който може да включва премахването на митата за американския внос. Правителството се допитва до компаниите, като предложението може да се промени в зависимост от развитието на търговските преговори между САЩ и Китай, обясняват анонимните източници на Bloomberg. Детайлите около потенциалния обем на покупките скоро ще бъдат финализирани.

Планът подсказва, че Пекин е готов да направи отстъпки пред Вашингтон, за да се задвижат търговските преговори. САЩ положиха усилия, като изключиха някои китайски стоки от списъка с мита. Също така Вашингтон обсъжда възможността да позволи на американските компании да търгуват с китайската технологична група Huawei, пише китайска държавна медия.

Планът се обсъжда, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че не е увеличила достатъчно вноса на американски фермерски продукти. По думите на Тръмп китайският лидер Си Дзинпин е обещал да се повиши вносът на срещата на Г-20 в Осака. Преди седмица Тръмп предупреди, че може да бъдат наложени нови мита върху китайски внос.

През тази година Китай осъществи големи покупки на фермерски стоки от САЩ чрез държавните фирми Cofco и Sinograin. Това се случи по време на търговското примирие между двете страни. Преди да се провалят преговорите за търговска сделка между двете най-големи икономики в света през май, Китай прие да увеличи значително вноса на продукти от САЩ.