De Beers намалява цените на диамантите след спад в търсенето

Най-големият производител на диаманти се опитва да стимулира продажбите

16:35 | 24 август 2020
Обновен: 17:27 | 24 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

De Beers най-накрая реши да намали цената на диамантите си в опит да увеличи продажбите, след като пандемията от коронавирус парализира индустрията, съобщава Bloomberg.  

De Beers, най-големият световен производител на диаманти, намалява цените за по-големите скъпоценни камъни с почти 10% от тази седмица, информираха източници, пожелали анонимност.  

Минната компания The Anglo American, заедно с руския конкурент Alrosa по-рано се опитаха да запазят стойността на скъпоценните камъни, тъй като пандемията удари сектора. След като магазините за бижута затвориха, резачите и полировачите останаха у дома и пътуванията в световен мащаб са в застой, цялата диамантена индустрия спря да работи. 

През второто тримесечие De Beers и Alrosa продадоха необработени диаманти на обща стойност 130 милиона долара, което е понижение от 2,1 милиарда долара спрямо година по-рано. 

De Beers понижи цената на необработените диаманти по-големи от 1 карат.  Компанията задържа цената на по-малките камъни, тъй като има много малко търсене за тях, а понижаването на цените с малък процент едва ли ще стимулира търсенето, казват източниците на Bloomberg.  

Преди да намали цените, диамантеният гигант направи големи отстъпки от стандартните си правила за продажби - позволи на клиентите да подновяват договорите си и да разглеждат диаманти на други локации. Все пак в момента по-малките конкуренти на гиганта продават с 25% отстъпка, изяждайки от пазарния дял на компанията.