Как операторите на гъвкави офис пространства реагират на промените в икономиката?

Някои оператори търсят полза от предизвикателствата в сектора с нови планове за разширение

15:37 | 23 август 2020
Обновен: 16:30 | 23 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Офисите по света останаха празни по време на пандемията, превръщайки бизнеса в особено труден за някои оператори на гъвкави площи, тъй като наемателите реагираха на разместването на пластовете в икономиката, пише Investor.bg, базирайки се на информация от консултантската компания JLL.

Сега някои от по-големите оператори се стремят да извлекат полза от предизвикателствата в сектора, ускорявайки плановете си за разширение.

През юни листнатата на борсата компания за гъвкави площи IWG нае близо 2800 кв. м офис площи в Хонконг, които преди това бяха наети от друг оператор на гъвкави пространства. Американските компании Serendipity Labs и Industrious също са в силна позиция за разширяване, казва Бен Мун, управляващ директор на отдел „Гъвкави площи“ в JLL.

Интересът вероятно няма да намалее предвид търсенето от корпорациите на холистични решения за работните пространства и натиска върху традиционните бизнес модели, които стимулират консолидацията, допълва той.

„Операторите, които навлязоха в трудния период със силна финансова позиция и добре установен бизнес, ограничиха свободните площи, а благоприятни сделки с недвижими имоти гледат към два основни пътя за разрастване – или поемане на площи от друг оператор и/или придобиване на бизнеси на изпитващи затруднения конкуренти“, отбелязва Мун.

И двете се случват, но преобладава второто. „В някои случаи предишният оператор излиза от наемния си договор или при други е фалирало дружеството със специално предназначение, което държи наемния договор, оставяйки собственика на имота без никакви ресурси“, казва той. „Или е възможно операторът просто да е изискал неблагоприятни условия от собственика за предоговаряне и собственикът се е възползвал от възможността да преструктурира работното пространство в сградата“, допълва Мун.

Още по темата прочетете в Investor.bg.