Износът на швейцарски часовници се възстановява след спада заради пандемията

Доставките за Китай отбелязват втори пореден месец на силен растеж

12:10 | 20 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на швейцарски часовници смекчава месечния си спад, тъй като търсенето в Китай се възстановява, съобщава Bloomberg.  

Експортът на часовници спада със 17% до 1,6 млрд. швейцарски франка (1,8 млрд. долара), сочат данни на Федерацията на швейцарската часовникова индустрия. Това е половината от спада през предходния месец. 

Доставките за Китай скачат с 59%, като отбелязват втори пореден месец на силен растеж. Потребителите в страната се връщат към луксозното пазаруване на родния пазар. 

Великобритания също е лъч надежда за производителите на часовници, тъй като разчита в по-голяма степен на заможни туристи. 

Като цяло индустрията е все още силно повлияна от последствията от пандемията, която доведе до затваряне на магазини и забрана за пътуване.  

Очаква се износът на швейцарски часовници да спадне с 30% през тази година, заяви Федерацията на швейцарската часовникова индустрия миналия месец. Тя даде тази прогноза, след като доставките намаляха с 36% до 6,9 млрд. франка (7,4 млрд. долара) през първата половина на годината. А целогодишен спад в такъв размер би бил най-лошият резултат от десетилетия.  

Спадът на продажбите оказа натиск и върху работните места в бранша. Swatch Group съкрати 2400 работни места през първото полугодие, тъй като сви мрежата си на дребно.