Цикличните акции задвижват последния кръг от възстановяването на пазарите

Доброто представяне на тези акции е приемано като сигнал за подобрения и в икономиката

14:42 | 17 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Griselda San Martin/Bloomberg
Снимка: Griselda San Martin/Bloomberg

Акциите на компаниите с малки капитализации и на дружествата от индустриалния сектор поскъпват през август след месеците доминация на технологичните дружества, пише The Wall Street Journal. 

Индексът S&P 500 се насочва към рекордно високи нива, повишавайки се с 4,4% през тази година, което основно беше насърчено от ръстовете в цените на книжата на гиганти като Amazon и Apple. Акциите и на двете компании поскъпват с по над 50% през 2020 г. 

Последните ръстове в цените на акциите на енергийните и финансови компании, които бяха ударени, заедно с индустриалните акции, по време на пандемията, добавят надежди за продължаване на ралито. Печалбите им също помагат за успокояване на някои инвеститори, които се опасяват, че пазарът, доминиран от определена група акции, може да се окаже уязвим на внезапни промени. 

Сред най-големите победители на фондовата борса през август са FedEx, Halliburton и Prudential Financial, като акциите на всяка една от компаниите поскъпват с по поне 11%.

“Няма съмнения, че по-здравият пазар има по-голяма подрепа”, коментира Дейвид Бансен, The Bahnsen Group. “Ако има добри ценови движения в индекса, но всички те идват само от няколко имена, това по дефиниция не е устойчиво”, отбелязва той. 

Ръстовете в индекса S&P 500 бяха поведени от индустриалния сектор, чиито акции поскъпват с 8%, и енергийните групи - с 5,5%, въпреки че книжата им все още са на червена територия за годината. За сравнение - цените на акциите от технологичния сектор поскъпват с 3%. 

Индексът Dow Jones Transportation Average, който проследява представянето на авиокомпаниите, железопътните дружества и транспортните, се повишава с 9,7% през този месец, изтривайки загубите си за годината. Започвайки в края на юли, акциите на транспортните компании записаха 11-дневна печеливша серия - най-дългата от март 2010 г. насам, сочат данни на Dow Jones Market Data.

Индексът Russell 2000 на компаниите с малки капитализации, чиито перспективи често са свързани с метния растеж, се повишава с 6,6% през месеца. Икономически чувствителните акции на компании от сектори като финансовия имат по-голяма тежест в показателя. 

Ралито при цикличните акции съвпада с признаците на икономическо възстановяване след удара от коронавирусната пандемия. Заявленията за безработица в САЩ наскоро се понижиха до под един милион за седмица за пръв път от началото на пандемията през март. Потребителските цени се увеличават, заедно с търсенето, а заводите в САЩ, Европа и части от Азия увеличават производството си. 

Въпреки че корпоративните печалби се свиват рязко през второто тримесечие на годишна база, болката за повечето компании е по-слаба спрямо очакванията на анализаторите. Отчетите на над 80% от компаниите в индекса S&P 500 надминаха очакванията, сочат данни на FactSet.

Поскъпването на акциите от транспортния сектор често е приемано като позитивен сигнал за по-широкия пазар, тъй като износът помога на икономиката. 

Повишаването на Russell 2000 беше приветствано от инвеститорите в компании с малки капитализации, след като индексът отчете спад от 42% спрямо януарското си ниво през март. Компаниите от показателя, които обикновено имат пазарна капитализация от около два милиарда долара или по-малко, са по-чувствителни на спадове от по-големите корпорации, но могат да отчетат големи ръстове в цените на акциите си, когато икономиката започне да се подобрява. 

Не е ясно дали скорошното по-силно представяне на индустриалните компании, тези с малка капитализация и други циклични групи ще продължи. 

„Тестът в момента е да се определи време ли е да се насочим към по-широка стратегия за участие, която не е само задвижвана от технологиите“, заяви Ерик Фрийдман, главен инвестиционен директор в US Bank Wealth Management.