Бизнесът в Испания: Нови ограничения ще имат катастрофални последици за икономиката

Броят на новозаразените с коронавирус отново започва да нараства в европейската страна

21:33 | 14 август 2020
Обновен: 21:42 | 14 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на заразените с Covid-19 в Испания продължава да нараства, което подтиква бизнес лидерите да предупредят за потенциалните разходи за икономиката, ако бъдат наложени нови ограничителни мерки, пише Bloomberg.  

CEOE, основното бизнес лоби на Испания, предупреди, че всякакви нови ограничителни мерки ще имат катастрофални последици и призова правителството да насърчава използването на ново приложение, разработено от икономическото министерство, за проследяване на случаите на Covid-19. В петък правителството обяви серия от мерки, включително ограничаване на тютюнопушенето и затваряне на нощни клубове, за да се ограничи разпространението на вируса. 

„Испанската икономика е в ситуация, в която не може да се справи с епидемия, подобна на тази през март, което би означавало ново ограничаване на икономиката с последваща парализа на активността“, се казва в изявлението на CEOE. 

Строги ограничения 

Испания приложи едни от най-строгите ограничения на мобилността в Европа, когато вирусът за първи път удари страната през март. Въздействието му е отразено в данните, които показват, че икономиката се е свила с 18,5% през второто тримесечие, което е най-дълбокото икономическо свиване на страна от Европейския съюз. 

Правителството обвинява летните партита на младите хора за голяма част от неотдавнашното разпространение на вируса. В петък то обяви затварянето на всички нощни клубове и поиска от местните власти да наложат закон, който забранява пиенето по улиците. 

Правителството също забрани пушенето, ако хората не могат да стоят на разстояние от два метра. Баровете вече ще се затварят в 1 ч., а на маса може да има максимум 10 души, заяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила по време на пресконференция. 

Въпреки че случаите нарастват, броят на смъртните случаи е далеч от пиковите нива, наблюдавани в началото на април, когато жертвите на вируса бяха повече от 900 на ден. През изминалата седмица правителството отчете 62 смъртни случая.  

„Това, което виждаме сега, не е същото като това, което преживяхме през март и април. Това са по-млади хора, с по-леки случаи, често без никакви симптоми. Това не означава, че не трябва да се притесняваме или да предприемаме мерките, които предприемаме", каза Ила.