Апетитът на Berkshire расте преди отчета за второто тримесечие

Очакванията са компанията на Уорън Бъфет да отчете най-високи нетни приходи от дружествата в S&P 500

17:02 | 7 август 2020
Автор: Николета Рилска
Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет. Снимка: JOHANNES EISELE/Bloomberg
Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет. Снимка: JOHANNES EISELE/Bloomberg

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет най-накрая показва малко повече апетит към пазара, пише Bloomberg. 

Когломератът на Бъфет започна да използва капитала си за инвестиции в размер на 137 милиарда долара след период на относително въздържание от началото на пандемията, като сключи споразумение за закупуването на активите за природен газ на Dominion Energy и закупи акции за най-малко два милиона долара на Bank of America в седмиците до 4 август. 

В събота инвеститорите ще научат дали апетита на Berkshire се е насочил и към собствените ѝ акции, като според някои анализатори обратното изкупуване на книжа може да достигне рекордни стойности. Очаква се Berkshire да обяви резултатите си за тримесечието тази седмица, като те могат да покажат, че печалбите на акциите в портфолиото ѝ са довели до най-високите нетни приходи за компания от S&P 500.

Анализатори смятат,

Анализатори смятат, че Berkshire е изкупила обратно рекордно количество акции. Графика: Bloomberg    

Бъфет, известен като кредитор от последна инстанция по време на финансовата криза през 2008 г., остана относително предпазлив в ранните дни на пандемията. 89-годишният главен изпълнителен директор продаде акциите на компанията в най-големите американски дружества от авиационния сектор през април, за да търси сделки подобни на тази с Goldman Sachs от 2008 г. или като тази с General Electric, отчасти заради промяната в политиката на Федералния резерв.

Изказване на Бъфет след годишната среща на акционерите през май остави инвеститорите да се колебаят дали милиардерът няма да остане в сянка по време на кризата. Бъфет заяви тогава, че дори рекордните средства на Berkshire за инвестиции в края на март не са достатъчно големи като се сравнят с възможно най-лошия сценарий за пандемията.

Бъфет вероятно е открил и още една възможност за инвестиция - в собствената му компания, сочат данни на Rational Walk. Според информация на блога, базирана на документи до Комисията по ценните книжа и борсите, попълнени през юли, има вероятност Бъфет да е преминал към обратно изкупуване на акции на Berkshire Hathaway за до 5,5 милиарда долара. 

Рекордните приходи

Очакванията са нетните приходи на компанията на Бъфет да достигнат рекордните 37,7 милиарда долара, сочат прогнози на UBS. Фондовите пазари се възстановиха през второто тримесечие, като S&P 500 се повиши с близо 20%. 

Акциите на Apple, където Berkshire има най-голямо акционерно участие, поскъпнаха с над 43% през второто тримесечие и цените й продължават да растат, като на годишна база увеличението им достигна 55% при затварянето на борсата в четвъртък. Делът на Berkshire би трябвало да е достигнал цена от 89 милиарда долара до края на второто тримесечие, ако компанията не е купила или продала акции. Това означава, че Apple генерира 18-процентен дял от пазарната капитализация на Berkshire.

Бизнесът на Berkshire

Компаниите, в които Berkshire има дял, вариращи от железопътната BNSF до производители на обувки и облекло, вероятно ще продължат да изпитват болката от пандемията.

Конгломератът заяви, че повечето предприятията са пострадали през март и април, като въздействието на пандемията варира от „сравнително слабо до тежко“.

Чарли Мънджър, заместник-председател на Berkshire и дългогодишен бизнес партньор на Бъфет, предупреди през април, че няколко от малките предприятия, на които е заложила компанията, може да не отворят отново, след като коронавирусната криза отшуми.