Турция предприема мерки за охлаждане на икономиката след рекордния спад на лирата

Валутата на страната удари ново дъно спрямо долара в петък

15:10 | 7 август 2020
Обновен: 15:10 | 7 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: YASIN AKGUL/Bloomberg
Снимка: YASIN AKGUL/Bloomberg

Турските власти се отказват от част от политиките си, които насърчиха ръста на кредитирането и заплашиха икономиката с прегряване, след като лирата удари рекордно дъно спрямо долара за втори пореден ден, съобщава Bloomberg. 

Регулаторите ще оттеглят правилата, които насърчиха кредиторите да увеличат заемите, а банките ще бъдат способни да увеличат лихвените проценти по кредитите и депозитите, твърдят запознати източници. 

Решението е взето след среща в четвъртък на банковия регулатор, централната банка и ръководители на финансовите институции, посочват още източниците, пожелали да запазят анономност. 

Ходът е допълнителен сигнал, че Турция се опитва да отмени част от политиката на централната банка през последната година след няколкото дни на голяма турболенция на пазарите. Властите по-рано облекчиха рестрикциите за международните банки, тъй като се опитват да избегнат увеличаване на лихвените проценти, което би било посрещнато с недоволство от президента Реджеп Ердоган. 

Поредица от понижения на лихвите и кампания за увеличаване на кредитите към икономиката за подкрепа на растежа насочиха настоящата текуща сметка на страната към дефицит, докато рискуваха ново ускорение на инфлацията. Банките, оглавяване от държавните кредитори, отпускат кредити, докато централната банка на Турция инжектира ликвидност чрез закупуването на държавни облигации. 

Всички тези мерки обаче не бяха достатъчни, за да преустановят отслабването на лирата, която удари ново дъно спрямо долара в петък, увеличавайки спадовете си от предходния ден, когато достигна цена от 7,2775 лири за долар.