Турция продължи с паузата в паричната политика

Турската лира е сред най-зле представящата се на развиващите се пазари през тази година, като се е обезценила с около 13% спрямо долара

15:13 | 23 юли 2020
Обновен: 15:14 | 23 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Турция продължи с паузата в паричната политика

Турската централна банка продължи с паузата в паричната политика като запази лихвите без промяна в четвъртък, съобщава Bloomberg. Централната банка очаква ускорение на инфлацията, докато икономиката се възстановява след пандемията.

Комитетът по паричната политика остави основната лихва на ниво от 8.25% за втори месец подред в съответствие с първото единодушно мнение на икономистите в проучване на Bloomberg, откакто управителят на банката Мурат Уайсал пое поста преди година.

„Комитетът поддържа становището, че дезинфлационните ефекти, обусловени от търсенето, ще станат по-разпространени през втората половина на годината, но рисковете за прогнозата в края на годината се считат за възходящи“, се казва в изявление на централната банка.

Възможността за възобновяване на цикъла на облекчаване на парична политика, който продължаваше без прекъсване до миналия месец, все повече е поставена под съмнение, след като централната банка предостави 1575 базисни пункта намаление на основната лихва в девет последователни стъпки.

Налице е по-голяма предпазливост сега, когато коригираните спрямо инфлацията лихвени проценти са сред най-ниските в света, докато държавните заемодатели отпускат кредити, а политиците осигуряват ликвидност чрез държавни облигации.

Турският финансов министър Берат Албайрак заяви, че очаква икономическо възстановяване във V-образна форма, тъй като търсенето се подобрява след блокирането заради пандемията.

Властите разчитат на банките, за да отпускат заеми на бизнеса и домакинствата, като по този начин се избягват паричните инжекции, които биха могли да влошат фискалните перспективи. Продажбите през електронни устройства се утроиха през юни на годишна база, а домакинствата се възползват и от кампанията, промотирана от държавата за евтини ипотеки.

Инфлацията в Турция се ускорява за втори пореден месец и вече е с над 5 процентни пункта над прогнозата на централната банка за 7.4% в края на годината.

Междувременно лирата е една от най-зле представящите се на развиващите се пазари през тази година, като се е обезценила с около 13% спрямо долара. Все пак турската лира се стабилизира от май насам, благодарение отчасти на усилията на властите да засилят валутния курс.