ООН сигнализира за прояви на насилие над бежанци в Африка

Доста от тях губят живота си, преди да преминат Средиземноморието, сочи проучване

08:31 | 29 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Jacky Muniello/Bloomberg
Снимка: Jacky Muniello/Bloomberg

Според проучване хиляди хора умират или претърпяват насилие всяка година по африканските миграционни маршрути към Средиземноморието. Част от тези случаи до голяма степен остават незабелязани от международната общественост, пише Die Zeit.

Мигрантите попадат в ръцете на контрабандисти или полиция и стават жертва на "неописуема бруталност", съобщават Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) и центърът за миграция към Датския съвет за бежанци в Женева. Изследването е озаглавено „Никой не го е грижа дали в това пътуване се живее или умира“.

Организациите допускат, че най-малко 1750 души са загинали по линия на маршрутите през 2018 и 2019 г. Има и такива, които губят живота си по пътя към Европа през Средиземноморието - по централния средиземноморски път, особено от Либия, като през последните две години са те били повече от 2500 души, съобщава Международната организация по миграция (МОМ).

Малко над една четвърт от хората умират по суша при преминаване през Сахара. На транзитните гари в пустинята и на граничните пунктове над момичета и жени, дори и над момчета и мъже, бива упражнявано сексуално насилие ежедневно. Контрабандистите също прилагат жестокост и принуждават жени към проституция.

Бреговата охрана в Либия залавя мигранти в морето

Оцелелите пристигат в Либия силно травмирани. Всички мигранти, които арестувани от либийската брегова охрана в Средиземно море - повече от 6 200 през тази година и общо над 9 хил. през 2019 г., са затваряни в лагери, често при нечовешки условия.

"Лошите преживявания бежанци и мигранти по тези сухопътни маршрути остава невидим твърде дълго", заяви директорът на Върховния комисариат за бежанците към ООН (UNHCR) Филипо Гранди. По думите му насилието често е насочено срещу хора, бягащи от война, насилие и преследване. Той призова страните в региона да прекратят бруталността, да защитят жертвите и да подведат извършителите под отговорност.