Европейската икономика се завръща към растежа след безпрецедентните спадове

Опасенията за трудовия пазар нарастват въпреки силните данни

14:33 | 24 юли 2020
Обновен: 14:33 | 24 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: LUDOVIC MARIN/Bloomberg
Снимка: LUDOVIC MARIN/Bloomberg

Европейската икономика започва да показва признаци на растеж след месеците на безпрецедентни спадове, предизвикани от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. 

Активността в частния сектор в еврозоната се покачва до най-високото си ниво от над две години насам през юли, като експанзията е регистрирана както в производствения, така и в сектора на услугите. Във Великобритания търговците отчитат ръст на продажбите през юни, доближавайки се до предпандемичните нива, въпреки че мерките за социална дистанция пречат на пълното завръщане към нормалния живот. 

Активността в

Активността в еврозоната се повишава за пръв път от месеци. Графика: Bloomberg

Данните показват възстановяване на икономиката на региона след свиването през второто тримесечие, но продължава да има известни признаци на тревога. Нарастващ брой компании на континента, включително от авиационния сектор, модната индустрия и автомобилната, наскоро добавиха нови съкращения към хилядите вече загубени работни места заради пандемията. 

„Въпреки че производството се възстановява, бизнесът все още намалява работните места със значителни темпове“, заяви Берт Колийн, старши икономист в ING Bank, която очаква безработицата да продължи да нараства. „Възстановяването с V-образна форма изглежда доста нереалистично, въпреки окуражаващите числа“, добави експертът. 

Рискът е, че на фона на загубата на работни места и доходи, търсенето в региона може да остане слабо. Компаниите от еврозоната съкращават служители за пети пореден месец през юли, става ясно от най-новите данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI). Спадът в новите работни места е значителен в производствения сектор, като се доближава до най-тежкия след 2009 г. 

Великобритания се изправя пред сходен сценарий, въпреки че продажбите на търговците се възстановяват, като остават с едва 0,6% по-малко спрямо нивото от февруари. 

Отделен доклад от петък показва, че потребителската увереност остава слаба през този месец. Спестяванията се увеличават и домакинствата са оптимистични за финансовото си бъдеще, но склонността им за големи покупки все още е ниска, посочват от GfK.

Седмицата за Европа беше изпълнена със събития, след като лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за спасителния пакет на стойност 750 милиарда евро, който включва заеми и грантове и ще бъде предоставен на страните членки през следващите три години. Целта на фонда е да се подпомогне възстановяването след най-тежкия икономически спад в региона в поствоенната история, като е насочен основно към най-тежко засегнатите страни. 

Очаква се данните от следващата седмица да покажат около 12-процентен спад на икономиката на еврозоната в трите месеца до юли. Въпреки че това ще е отражение на блокадите, възстановяването едва ли ще е гладко. 

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че растежът е все още на ранен етап и изглежда “неравен” в различните страни и сектори. Ключов риск е пазарът на труда, а продължаващото слабо търсене може да доведе до ръст на безработицата.