Продажбите на дребно в САЩ надминават очакванията за втори пореден месец

Стойността на покупките на дребно се увеличава през юни със 7,5% на месечна база

19:12 | 16 юли 2020
Обновен: 19:25 | 16 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Maranie Staab/Bloomberg
Снимка: Maranie Staab/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ надминават очакванията на анализатори за втори пореден месец, след като повече компании отвориха отново и увеличените обезщетения за безработица помогнаха на потребителите, съобщава Bloomberg. 

Стойността на покупките на дребно се увеличава със 7,5% през юни на месечна база след регистрирания рекорден ръст от 18,2% през май, сочат данни на търговското министерство на САЩ. Средните очаквания на икономисти на Bloomberg бяха за увеличение от 5%. 

Продажбите на

Продажбите на дребно в САЩ се възстановяват, доближавайки се до предпандемичните нива. Графика: Bloomberg 

Потребителите в САЩ започват да харчат по-свободно след отварянето на икономиката и завръщането на милиони американци на работа. Ръстът от юни завръща стойността на продажбите на дребно почти на предпандемичните нива, подкрепяйки бизнеса и цялостния икономически растеж. 

Въпреки това рисковете за търсенето остават, тъй като новите огнища на коронавируса в някои щати замразиха или отложиха плановете за отмяна на мерките. Данните от трудовото министерство на страната от четвъртък показаха, че заявленията за безработица за миналата седмица остават над очакванията на анализаторите и почти двойно над пика, достигнат при предишната рецесия. 

Данните за продажбите на дребно отчитат ръст в десет от 13 основни категории, като сериозни са увеличенията в продажбите на мебели, електроника, облекла и спортни стоки. Продажбите в магазините за облекла се повишават със 105,1%, докато в тези за електроника и електроуреди продажбите отчитат 37,4-процентно повишение. 

На фона на отварянето на повече ресторанти и барове, разходите на домакинствата там се повишават с 20% през юни след 31,5-процентното увеличение месец по-рано. В същото време продажбите в магазините за хранителни стоки се свиват с 1,6%. 

Трябва да се отбележи, че ръстът на новозаразени с коронавирус в някои щати заплашва с нова вълна от съкращения, тъй като наскоро отворилите отново компании пак трябва да затворят. По-рано тази седмица Калифорния, най-населеният щат, забрани на заведенията да работят на закрито.

Броят на създадените нови работни места във всички 50 щати се понижава през последните две седмици, сочат данни на Glassdoor.