Само една четвърт от британските компании са готови за прехода след Brexit

Финансовият сектор е най-подготвен за Brexit, докато производителите имат най-много работа за вършене

08:53 | 13 юли 2020
Обновен: 08:53 | 13 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само една четвърт от бизнес лидерите казват, че техните организации са напълно готови за края на преходния период след Brexit, показва проучване на Института на директорите, цитирано от Bloomberg.

Почти половината от анкетираните 978 директори на компании в края на миналия месец са заявили, че не са успели да се подготвят за прехода, а един на всеки седем казва, че е фокусиран върху пандемията от коронавирус, се казва в проучването. Почти една трета посочва, че се нуждае от повече яснота относно предстоящите промени, преди да направят някакви корекции.

Финансовият сектор е най-подготвен, докато производителите имат най-много работа за вършене, се посочва в проучването.

69% от анкетираните казват, че постигането на сделка е важно за техните организации. А 89% подчертаха значението на търговската сделка за цялата икономика.

Институтът на директорите също така повтори призива си за финансова подкрепа за малките фирми за достъп до специализирана помощ и съвети за редица области в резултат на въздействието на Brexit, като данъчни кредити или „ваучери за Brexit“.

Обединеното кралство и ЕС се надяват да сключат търговска сделка най-късно до октомври, тъй като блокът се нуждае от време, за да получи необходимите одобрения от страните членки преди окончателната раздяла с Кралството в началото на януари. Колкото по-дълго продължават преговорите, толкова повече разходи ще трябва да насочат предприятията, за да се защитят от възможността за Brexit без сделка.

Основните притеснения за бизнеса остават митата и възможни нарушения на потока от стоки на границата между Великобритания и ЕС. Без споразумение за свободна търговия Великобритания и блокът ще започнат да тъгуват според условията на Световната търговска организация, което значи завръщане на митата и квотите.