Стратег от малка полска компания с по-точни прогнози от Commerzbank и JPMorgan

Анализаторът очаква ръст на стойността на долара през втората половина на 2020 г.

20:34 | 9 юли 2020
Обновен: 20:34 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Стратег на валутните пазари, който работи в малък град в западната част на Полша, по-известен с годишните си винени фестивали, отколкото с услугите си във финансовата индустрия, се превърна в най-точния анализатор за динамиката при валутите на развиващите се пазари, пише Bloomberg. 

Бартош Грейнер, единственият валутен анализатор на Cinkciarz.pl, победи 25 квалифицирани компании, включително Credit Agricole, Commerzbank и JPMorgan, като заложи, че валутите ще поскъпнат през миналото тримесечие на фона на стимулите от централните банки. Грейнер, който е на първо място в класацията на Bloomberg за Азия и Латинска Америка и втори за Европа, Близкия Изток и Африка, твърди, че през следващите месеци ралито ще се изправи пред все по-големи предизвикателства, тъй като нарастващите рискове съживяват търсенето на долара.

Валутите на

Валутите на развиващите се пазари отслабвнаха след удара от Covid-19. Графика: Bloomberg

„След финансовата криза отпреди десетилетие очаквах, че изправени пред непознатия вирус, централните банки и правителствата ще имат голяма възможност да реагират”, посочи Грейнер, който работи в Зелона Гора, близо до германската граница. През втората половина на годината обаче той очаква поскъпване на долара. 

Индексът MSCI Emerging Markets Currency се понижи с 6% през първото тримесечие, когато коронавирусната криза удари рисковите активи. Оттогава пазарите възстановиха почти половината от тези загуби, след като държавите и централните банки компенсираха влиянието от прекъсваниятта. 

Според 34-годишния Грейнер най-добрият начин да се премине през несигурността е насочване на фокуса към по-дългосрочните теми и игнорирането на ежедневната волатилност. 

"Валутите на развиващите се пазари могат да бъдат подложени на натиск по-късно тази година, тъй като има редица настъпващи глобални рискове, които могат да насърчат поскъпването на долара", смята Грейнер. Той посочва, че това включва несигурността около президентските избори в САЩ през ноември, потенциална ескалация на напрежението между САЩ и Китай, както и транзитния период за Великобритания след Brexit, който изтича в края на годината.