УниКредит: България ще се възстанови бързо, ако избегне втора вълна на пандемията

Икономистите на банката ревизираха в посока нагоре очакванията си за реалния растеж до -7.2% за тази година

11:56 | 9 юли 2020
Обновен: 12:01 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Българската икономика ще се възстанови сравнително бързо през втората половина на годината, ако бъде избегната втора вълна на пандемията от коронавирус. Това е основният сценарий на икономистите на УниКредит на база на последния тримесечен анализ на банката за икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщават от УниКредит Булбанк.

Икономистите на УниКредит Булбанк ревизираха в положителна посока прогнозата си за растежа на реалния БВП на страната за тази година до -7.2% от -7.8% преди три месеца. Основните причини за това са две, обясняват от финансовата институция.

"Първо, процесът на премахване на част от ограничителните мерки започна по-рано отколкото очаквахме преди три месеца", посочват икономистите на банката.

Втората причина според тях е, че прогнозата за растежа на еврозоната, където се намират голяма част от външнотърговските партньори на страната, също претърпя ревизия в положителна посока. 

Досега България остана в периферията на пандемията от коронавирус. Броят на регистрираните случаи и този на починалите от коронавирус, изчислени на един милион жители, продължи да следва същата благоприятна траектория както в останалите страни от ЦИЕ. Тъй като България беше сред по-слабо засегнатите страни, ограничителните мерки, които бяха приложени в икономиката бяха по-меки в сравнение с тези разгърнати в по-голямата част от Западна Европа.

Това е добра новина, тъй като щетите, които ограничителните мерки нанесоха на икономиката вероятно ще се окажат по-малки, прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ.

Публичните инвестиции ще играят важна роля в процеса на възстановяване, обясняват още от банката. От голямо значение е, че сега банките са в много по-силна позиция отколкото десетилетие по-рано и потока от кредити към реалната икономика ще продължи, пише още в тримесечния анализ.

Според икономистите на УниКредит инвестициите в жилищно строителство вероятно също ще започнат да набират скорост отново, тъй като значителен спад в цените на жилищата не се очаква. Като причина в анализа се посочва, че днес цените на жилищата изглеждат близо до стойностите, които доходите на домакинствата сочат, както и това, че не бяха натрупани някакви значителни дисбаланси в годините на икономическа експанзия предшестващи рецесията предизвиканата от пандемията от коронавирус.