Twitter обмисля абонаментна услуга, акциите ѝ поскъпват

Идеята се обсъжда от години като алтернатива на текущите бизнеси на компанията

21:30 | 8 юли 2020
Обновен: 21:41 | 8 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Twitter поскъпват с 12% в сряда вечерта на фона на спекулациите, че компанията подготвя услуга, базирана на платен абонамент, предава Bloomberg.  

Twitter обмисля алтернативни потоци на приходи, включително предлагане на абонамент, каза човек, запознат с плановете на компанията. Нова група, наречена Gryphon, все още се изгражда и е възможно продуктът за абонамент никога да не стартира, добави източникът, пожелал анонимност.  

Идеята за абонаментен продукт в Twitter се обсъжда от години като алтернатива на текущите рекламни и базирани на данни бизнеси на компанията. Бившият главен оперативен директор Антъни Ното заяви през 2017 г., че Twitter обмисля таксуване за подобрени функции в Tweetdeck, но това така и не се осъществи. 

Над 84% от приходите в Twitter идват от реклама - бизнес, който се разрастваше преди пандемията от коронавирус да обхване света.  

Добавянето на абонаментна услуга може да й помогне да се диверсифицира. През първото тримесечие продажбите на Twitter нараснаха само с 3%, което е най-малкото увеличение от повече от две години.