Google, Facebook и Twitter отказват да предоставят потребителски данни на Хонконг

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 07.07.2020

11:55 | 7 юли 2020
Обновен: 12:24 | 7 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Редица американски интернет компании, включително Facebook, Google и Twitter, засега няма да обработват заявки за потребителски данни от Хонконг, след като новият закон за националната сигурност, наложен над града от Китай, влезе в сила на 1 юли. Със закона Китай има всеобхватни възможности да действа срещу опозиционни лица. Социалните мрежи обикновено споделят потребителски данни с правителствените агенции, когато например са в ход наказателни производства. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"По-рано през деня говорител на притежаванaтa от Facebook услуга за съобщения WhatsApp заяви, че прегледите ще бъдат поставени на пауза „в очакване на по-нататъшна оценка на въздействието на Закона за националната сигурност, включително официална проверка над правата на човека и консултации с експерти по правата на човека“.

Попов разказа, че TikTok, набиращата скорост платформа за кратки видеа, собственост на китайския технологичен гигант Bytedance Inc., заяви във вторник сутринта в Китай, че ще изтегли приложението си от магазините за приложения на Google и Apple Inc. в Хонконг в рамките на една седмица в светлината на „скорошното развитие ".

"В отделни изявления Google, собственост на Alphabet Inc, и Twitter заявиха, че са спрели да приемат и обработват всички искания за данни и информация от властите в Хонконг, веднага след като законът влезе в сила миналата седмица. Snap Inc., собственик на Snapchat, отказва коментар".

Вижте целия технологичен коментар във видеото. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.