Петролът поскъпва до над 43 долара за барел

Това се случва, след като Саудитска Арабия повиши цените на петрола си за доставка в Азия

17:37 | 6 юли 2020
Обновен: 17:45 | 6 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва на борсата в Лондон до над 43 долара за барел, след като Саудитска Арабия увеличи официалните си продажни цени, а световните фондови пазари отчитат ръстове, съобщава Bloomberg.

Петролът от сорта Брент поскъпва с 1% близо до най-високото си ниво от март насам. Също така държавната саудитска компания Saudi Aramco повиши цените на петрола си за доставка в Азия, което е поредният сигнал за възстановяването на търсенето. Очакванията са износът на петрол от Либия да се понижи през юли, а президентът на либийската държавна петролна компания заяви, че всяко бъдещето възстановяване на производството на петрол ще отнеме месеци. Световните фондови пазари отчитат ръстове до най-високото ниво от началото на юни, което дава още един тласък на лекия суров петрол.

Все пак ръстът на новите случаи на коронавирус по целия свят, включително и в САЩ, прави възстановяването на пазара на петрол крехко. Световната здравна организация (СЗО) отчете най-високия брой потвърдени случаи на Covid-19 в рамките на ден през уикенда. Но засега оптимизмът относно силните икономически данни и възстановяването на търсенето на енергийни продукти, докато повечето страни разхлабват ограничителните мерки срещу коронавируса, подкрепя цените на петрола. Влияние оказват и действията на страните от ОПЕК+, които продължават със сериозните съкращения на добива на петрол.

„Новите случаи на коронавирус нарастват с бързи темпове, но фондовите пазари изглеждат имунизирани от тези новини“, коментира Юджин Уанбърг, директор по проучванията за борсово търгуваните стоки в Commerzbank. По думите му добрата дисциплина на ОПЕК+ подкрепя тенденцията.

Саудитска Арабия повиши цените си на всички сортове петрол за Азия с по един долар за барел. Въпреки че увеличението е по-малко спрямо предварителните очаквания, това е поредният сигнал, че търсенето продължава да се повишава при най-бързо развиващите се икономики в света. Все пак по-високите цени на най-големия производител на петрол в ОПЕК се случват и заради преструктурирането на индустрията в страната, която изпитва трудности да бъде на печалба.