В Турция започна съдебно производство срещу заподозрените за убийството на Кашоги

Единият от главните обвиняеми е бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване Ахмед ал-Асири

16:50 | 3 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Около година и половина, след като беше убит саудитският журналист Джамал Кашоги, в Истанбул започна процес срещу предполагаемите извършители на деянието. Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, може да бъдат осъдени на доживотен затвор. Всички обвиняеми са саудитски граждани, включително служители, които са в тясна връзка със саудитското кралство, съобщава Die Zeit.

Основните обвиняеми са бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване Ахмед ал-Асири и Сауд бин Абдула ал Кахтани, бивш близък съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. Истанбулската прокуратура ги обвинява, че подстрекават останалите 18 обвиняеми да извършат умишлено убийство с прояви на жестокост.

Още по темата

Саудитският крал пропусна темата Хашоги

На 2 октомври 2018 г. саудитски екип от командоси убива Кашоги в консулството на кралството в Истанбул, докато той подготвя документи за планираната си сватба. Тялото му е било разчленено. Саудитското правителство пое отговорността за убийството на фона на международен натиск. Престолонаследникът Мохамед бин Салман отрече да е поръчал убийството.

Според повдигнатото обвинение Кашоги е удушен в консулството и след това тялото му е било разлечено. Турската прокуратура стига до заключението, че убийството на журналиста е било планирано от самото начало в случай, че той не се съгласи да бъде отведен в Саудитска Арабия. Това противоречи на саудитската теза, че не е имало намерение за убийство.

Това не е първият процес, свързан със случая. През декември 2019 г. съд в Саудитска Арабия осъжда петима мъже на смърт за убийството на Кашоги,  други трима заподозрени са осъдени на затвор за общо 24 години, като самоличността им не е разкрита. По данни на организацията „Репортери без граници“, синовете на Кашоги са обявили през март, че прощават на убийците. На фона на тази информация очевидци считат, че присъдите на въпросните лица ще бъдат отменени.

Турция, ЕС и ООН разкритикуваха смъртните присъди. “Това далеч не отговаря на очакванията на Турция и международната общност“, гласи изявление на  турското външно министерство. „Разследването на убийството на турска земя е морален ангажимент“, отбелязват още от министерството. 

Според специалния докладчик на ООН по криминалните въпроси Агнес Каламар има достоверни доказателства за личната отговорност на бин Салман за убийството.

Преди убийството си Кашоги беше един от най-известните журналисти в Саудитска Арабия. Той е работил като консултант и неофициален говорител на кралското семейство, но отношенията с режима се влошават след възхода на бин Салман. През 2017 г. Кашоги отива в изгнание в САЩ, като паралелно работи за Washington Post, пишейки за кралството и неговото правителство.