Инвеститорите предпочитат компании със служители, работещи от вкъщи

Пандемията засилва фокуса върху фактори като околна среда, социално и корпоративно управление

12:15 | 25 юни 2020
Обновен: 17:07 | 25 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои мениджъри на фондове все повече базират инвестиционните си решения на отношението на компаниите към техните служители и клиенти по време на пандемията, пише Bloomberg.  

Компаниите адаптираха ли се веднага и дадоха ли възможност на служителите си да работят от вкъщи? Продължиха ли да плащат на тези служители, на които се наложи да спрат да работят? Предлагат ли гъвкавост за клиенти, които не могат да плащат сметките си навреме? Все повече и повече инвеститори като Dai-ichi Life Insurance и AllianceBernstein Holding задават въпроси като тези, когато обмислят къде да инвестират парите си.  

Това е част от нарастващата глобална тенденция за инвестиране в околната среда и в социалното управление, за да се влагат пари в предприятия, които са от полза за обществото. Но тези мениджъри на фондове смятат, че в това има логика и от гледна точка на бизнеса. 

Ако сте добри работодатели и бизнес партньори, това в крайна сметка може да ви се отплати с устойчива възвръщаемост в дългосрочен план - например да доведе до по-високи проценти на задържане на персонала или да помогне да се избегнат прекъсвания във веригите за доставки, смятат инвеститорите. 

„Тази пандемия е тест, който показва кои компании реагират на кризата бързо и по подходящ начин“, казва Харуна Усуи, старши инвестиционен стратег в AllianceBernstein, Япония. Според него е имало някои компании, на които им е отнело по-дълго време преди да позволят на служителите си да работят от вкъщи. 

Инвестициите в проекти, които са от полза за обществото, процъфтяват в световен мащаб, като издаването на социални облигации за финансиране на такива сделки достига рекорд в световен мащаб.  

Само в Япония досега са продадени такива ценни книжа на стойност 328 милиарда йени (3 милиарда долара), които вече достигат над 70% от сумата за цялата 2019 година. 

Пандемията от коронавирус засилва фокуса на инвеститорите върху ESG факторите (околна среда, социално и корпоративно управление), тъй като тя показа как ударът върху общественото здраве може да има тежки макроикономически и кредитни последици, става ясно от доклад на Moody's Investors Service от тази седмица. 

Инвеститорите наблюдават дали компаниите осигуряват подкрепа, докато коронавирусът нанася щети на икономиките по целия свят. Япония е в рецесия и се очаква икономиката й да се свие с над 20% през това тримесечие. Корпоративните фалити в страната, свързани с пандемията, са нараснали с над 30% в трите седмици до сряда, сочат данни на изследователската компания Teikoku Databank.  

Освен че проучват дали компаниите са гъвкави по отношение на работа от дома, инвеститорите от AllianceBernstein в Япония и на други места се интересуват и от това дали компаниите са помогнали с технологично оборудване за служителите, работещи от вкъщи, и дали позволяват на клиентите си да забавят плащанията си.  

Dai-ichi Life в Токио от юли ще започне да проучва до 250 компании, в които има инвестиции, дали предприемат стъпки за предоставяне на възможност на служителите да работят от дома и дали имат планове за действие в извънредни ситуации, за да продължат да управляват бизнеса си, дори ако служителите им се заразят с коронавирус, каза говорителят на компанията Цубаса Мията. 

„Ние сме дългосрочен инвеститор, така че няма да продаваме акции на компании веднага, дори ако те не отговарят на нашите ESG очаквания. Ще продължим да водим диалог с тях и да наблюдаваме как ще се променят през следващите пет до шест години“, каза Мията.