Lufthansa навлиза в една от най-важните седмици в близо 70-годишната си история

Акциите на компанията поевтиняват с 8.8% в ранните часове на борсата в Германия

11:55 | 22 юни 2020
Обновен: 12:02 | 22 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Lufthansa посреща една от най-важните седмици в близо 70-годишната си история на фона на сблъска между най-големия инвеститор и германското правителство, поставяйки под въпрос спасителния пакет от 9 млрд. евро и евентуално накланяне на везните в посока колапс най-голямата европейска авиокомпания, съобщава Bloomberg.

След като Lufthansa започна да се бори за оцеляване след избухването на пандемията от коронавирус, която спря десетилетния бум на пътуванията в световен мащаб, милиардерът Хайнц Херман Тийле заплашва да блокира спасителния план, който ще разводни неговото участие и влияние. Това стана ясно на виртуална среща на акционерите в четвъртък.

Тийле се готви да повдигне въпроса пред главния изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор и пред двама германски министри в онлайн среща в понеделник, съобщават хора, запознати със ситуацията.

„Предстои ни съдбовна седмица за нашата Lufthansa“, заяви Шпор в неделя в писмо до служители, видяно от Bloomberg, като предупреди, че изобщо не е сигурно, че пакетът за спасяване ще получи одобрение на извънредното общо събрание.

Акциите на Lufthansa поевтиняват с 8.8% в ранните часове на борсата в Германия, а от началото на годината са загубили 42% от стойността си.

Шансовете на превозвача да осигури подкрепа за предложението намаляват, след като само 38% от акционерите са се регистрирали да гласуват в срок.  С дял от 15% Тийле фактически има блокиращо малцинство, ако приемем, че се е регистрирал, което авиокомпанията е отказала да потвърди.

Държавният дял

Условията по предоставяне на заеми и дялови инвестиции изискват германската държава да придобие дял от 20% в компанията при номинална цена от 2.56 евро на акция – промяна, която трябва да бъде одобрена на онлайн общо събрание на акционерите.

Малко вероятно е правителството да се произнесе преди гласуването, отбелязва Bloomberg.

Според Citibank има три сценария за Lufthansa тази седмица. Първият е Тийле да подкрепи гласуването. Вторият предвижда провал на сделката. При третия сценарий Тийле ще гласува „за“ сделката, а след това ще разшири участието си в компанията, когато цената на акциите падне.

Lufthansa миналия понеделник изпадна от германския индекс DAX, след поевтиняването на акциите през тази година. Решението за отстраняване на авиокомпанията бе взето от Deutsche Boerse по-рано този месец.

Мениджмънтът на Lufthansa трябва да се срещне и с Brussels Airlines, които са заплашени от обявяване в несъстоятелност или да бъдат продадени, ако не се осигури спасителна помощ от Белгия.

Говорител на германското министерство на икономиката, заяви в неделя, че правителството „е представило добро и балансирано предложение, с което надзорният съвет се е съгласил“.

Шпор казва в писмото си, че Lufthansa се подготвя за всички сценарии, включително продължаване на комуникацията с германското правителство в случай, че гласуването се провали.

„Очевидно целта на борда е да се избегне несъстоятелност и всички последствия, до които би довело това“, каза той.