Австрийското подразделение на Lufthansa ще получи 450 млн. евро държавна подкрепа

Austrian Airlines се счита за ключов елемент от икономиката на Австрия

15:21 | 8 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Австрия се съгласи да предостави подкрепа на стойност 450 милиона евро (508 милиона долара) на подразделението на Lufthansa в страната, съобщиха запознати източници, цитирани от Bloomberg.  

Austrian Airlines ще получи 150 милиона евро директна помощ и още 300 милиона евро под формата на гарантирани от държавата заеми, съобщиха източниците, пожелали да запазят анонимност.  

Самата Lufthansa ще предостави 150 милиона евро в брой и ще поддържа Виена като хъб.  

Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Спор планира да посети австрийската столица в понеделник или вторник, за да подпише споразумението.  

Говорителите на министерството на финансите на Австрия и Austrian Airlines отказаха коментар, пише още Bloomberg.

  

Напредъкът в Австрия е постигнат, след като германското правителство изглади различията си с Европейската комисия за спасяване на Lufthansa в размер на 9 млрд. eвро.  

Най-голямата европейска авиокомпания по-рано осигури 1,3 милиарда долара кредитни гаранции за швейцарското си подразделение.  

След като първоначално проучи дялово участие в Lufthansa, Австрия се съгласи на гаранции и право на номиниране на членове в надзорния съвет. Austrian Airlines се счита за ключов елемент на икономиката, предлагащ жизненоважни междуконтинентални връзки.  

Превозвачът ще възобнови някои полети до Северна Америка и Азия следващия месец, след като Австрия успя до голяма степен да ограничи разпространението на коронавируса.

Общественият живот почти се нормализира, а границите на страната са отворени за всички съседни държави, с изключение на Италия.