Автомобилният пазар в Европа започва да се възстановява

От бранша се надяват, че това лято потребителите ще предизвикат оживление на пазарите

11:51 | 17 юни 2020
Обновен: 21:53 | 17 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Жертва на пандемията от новия коронавирус, автомобилният пазар в Европа се е свил през май с 52,3 на сто спрямо същия месец на миналата година. Въпреки че това е най-лошият май откакто Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) започна да следи данните през 1990 г., това все пак е подобрение спрямо 78% понижение през април - благодарение на отварянето на магазините за коли в редица страни, пише Investor.bg.

Точната форма на потенциално възстановяване все още не е ясна, тъй като производителите на автомобили - от Volkswagen AG до Fiat Chrysler Automobiles NV се подготвят да обявят резултатите за вероятно опустошителното си второ тримесечие. В САЩ Ford Motor Co. прогнозира загуба от 5 милиарда долара за трите месеца до юни.

От бранша се надяват, че това лято потребителите ще предизвикат оживление на пазарите,  като пътуват за почивката си с автомобили, вместо да летят до далечни дестинации. Клиентите в САЩ купуваха засилено джипове и камиони през май, което доведе до възстановяване на продажбите.

Друг положителен сигнал идва от Китай, където през миналия месец продажбите на автомобили се повишиха за първи път от почти година. Регионът се превърна в силен фокус за европейските автомобилни производители, които се надяват по-добрият бизнес там да компенсира слабите продажби у дома.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.