Съветник на Джонсън предизвика напрежение сред торите и създаде нови главоболия на премиера

Доминик Къмингс отказа да напусне поста си, след като беше обвинен, че не е спазвал мерките срещу Covid-19

21:24 | 25 май 2020
Доминик Къмингс, съветник на британския премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Доминик Къмингс, съветник на британския премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Доминик Къмингс, един от най-близките съюзници на премиера Борис Джонсън, отказа да напусне поста си в британското правителство, като отрече обвиненията, че не е спазвал мерките срещу разпространението на коронавируса, за изготването на които роля има самият той, съобщава Bloomberg.

“Не отричам това, което съм направил”, заяви 48-годишният Къмингс пред репортери в понеделник. “Вярвам, че съм взел правилното решение, въпреки че другите може да не са съгласни с него”, отбеляза той.

Решението на Къмингс да остане на поста си идва на фона на засиления натиск от политици от всички страни, включително членове на Консервативната партия, той да напусне. Основните обвинения срещу него са, че не е спазил официалните мерки за борба с разпространението на вируса, като е шофирал над 250 мили до комплекса на родителите му в североизточната част на Англия.

По онова време правителството на Джонсън призоваваше британците да останат по домовете си и всеки със симптоми на коронавируса, каквито Къмингс по-късно разви, да се самоизолира.

Полицията в Дърам заяви в понеделник, че формално е проучила дали Къмингс е нарушил мерките, след като пенсиониран учител заяви, че го е видял на 12 април в Barnard Castle, който е на 30 мили от дома на родителите му. Отделен доклад, който се появи през уикенда за друго пътуване на Къмингс от април, беше отречен от министрите.

В неделя Джонсън заяви, че приема обяснението на Камингс за пътуването. Отказът на премиера да отстрани съветника си обаче разгневи мнозина от торите. Най-малко 16 депутати от Консервативната партия настояха Къмингс да подаде оставка или да бъде уволнен.