Ударът върху туристическия сектор на Турция е сигнал за трудно възстановяване

Около 24 хиляди чуждестранни туристи са посетили страната през април - през същия месец миналата година броят им е бил 3.3 милиона

16:42 | 22 май 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Данни от април показват тежестта на удара от коронавирусната пандемия върху туристическия сектор на Турция - традиционно важен източник на приходи за страната, съобщава Bloomberg.

Около 24 хиляди чуждестранни туристи са посетили Турция през април, като през същия месец миналата година броят им е бил 3.3 милиона, става ясно от данни, публикувани от Министерството на културата и туризма на страната.

Претендирайки, че е овладяла огнището на коронавируса, Турция иска да започне частично да разхлабва мерките от началото на юни. "Властите планират въвеждането на цялостна система за сертифициране на авиокомпании, летища, хотели и ресторанти", заяви туристическият министър Мехмет Ерсой пред NTV по-рано този месец. "Системата ще се фокусира върху социалната дистанция и правилата за дезинфекция", добави той.

Графика: Bloomberg 

Анкара въведе данъчни облекчения и възможност за отлагане на плащания за компаниите, включително тези от туристическия сектор, за да подпомогне възстановяването им.

Ваканциите на чужденци в Турция са генерирали 28.5 милиарда долара през 2019 г. - по-голямият дял от общите приходи от туризъм в страната.