САЩ предоставят 1,2 млрд. долара на AstraZeneca за разработване на ваксина

Успешната ваксина срещу коронавирус се разглежда като ключова стъпка към възстановяване на глобалните икономики

17:46 | 21 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ застават зад едно от най-бързо развиващите се експериментални решения на пандемията от коронавирус, като осигуряват 1,2 милиарда долара на AstraZeneca за разработване на ваксината срещу Covid съвместно с Оксфордския университет, съобщава Bloomberg. 

Компанията е получила парите от Американския орган за биомедицински изследвания и развитие (BARDA) и заяви, че има капацитета да произведе общо 1 милиард дози. Успешната ваксина се разглежда като ключова стъпка към възстановяване на глобалните икономики след спад, предизвикан от пандемията. 

Фармацефтичните компаниите по света търсят всевъзможни начини за подсилване на производствения си капацитет за ваксини, необходими за бързата борба с коронавируса. Развитието на ваксината в Оксфорд е едно от най-бързо напредващите по света и AstraZeneca заяви, че очаква дозите да са готови още през септември. Въпреки това обаче, компанията все още тества ваксината върху хора, но без гаранция за успех. 

BARDA също e осигурила финансиране за френския фармацевтичен гигант Sanofi. Ваксината, разработена от компанията, вероятно ще отиде първо при американците, ако компанията успее да я достави, заяви през миналата седмица главният изпълнителен директор Пол Хъдсън в интервю за Bloomberg. От Sanofi казаха по-късно, че ваксината ще е достъпна навсякъде. 

Снабдяването на Великобритания с ваксина ще бъде първият приоритет на AstraZeneca, каза главният изпълнителен директор Паскал Сориот. Astra заяви, че ще направи до 30 милиона дози за Великобритания до септември и се ангажира да достави 100 милиона дози тази година. 

Astra заяви, че работи с групи като Световната здравна организация, Коалицията за иновации за подготовка за епидемии и Глобалния ваксинен алианс, за да се гарантира, че ваксината е разпределена справедливо. Компанията заяви, че има споразумения за доставка на 400 милиона дози.

„Очакват се още няколко споразумения за ангажимента на AstraZeneca за осигуряване на глобален достъп“, заяви говорител на компанията в имейл.

„Тези споразумения се осъществяват паралелно, за да се осигури широко и справедливо снабдяване с ваксината по целия свят без печалба по време на пандемията“, добави още той.