В кризата акциите на китайски производител на ваксини поскъпват с 380%*

Health Canada е одобрила заявлението за клинично изпитване на коронавирусната ваксина на компанията

09:39 | 21 май 2020
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Акциите на търгуваната на борсата в Хонгконг CanSino Biologics поскъпват с 380% през тази година, съобщава Bloomberg.

Книжата на китайския производител на ваксини надминаха всички останали компании с пазарна капитализация от над 2 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Положителният тренд се ускори през последните дни, след като компанията заяви, че Health Canada е одобрила заявлението за клинично изпитване на коронавирусната ваксина.

В четвъртък акциите на компанията поскъпнаха с 16%, като така отбелязаха 11 пореден ден на повишения.

„Никой не знае колко струва CanSino“, каза Кастор Пан, ръководител на научните изследвания в Core Pacific-Yamaichi International Hong Kong. Според него хората правят залози за успеха на ваксината си, но изпитанието е едва на втори етап и има риск да се провали.

Други акции на компании от здравния сектор в Хонконг също се справят добре тази година. Книжата на AK Medical Holdings поскъпват със 184% към четвъртък сутринта, на Alibaba Health Information Technology – със 130%, а на Ping An Healthcare and Technology Co. – с 90%.

В края на днешната сесия CanSino Biologics внезапно загуби 23% от стойността на книжата си, като според трейдъри поредица от големи прехвърляния на книжа са причина за спада.

*Информацията е актуализирана към 9:45 часа