Преговорите между Великобритания и ЕС са на ръба на колапса

Лондон и Брюксел не успяват да постигнат напредък преди ключовия срок през юни

15:26 | 15 май 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Разговорите между Европейския съюз и Великобритания относно бъдещите им взаимоотношения са на ръба на разпада на фона на макото сигнали за постигнат прогрес преди ключовия краен срок следващия месец, съобщава Bloomberg.

След последния кръг на преговори в петък Великобритания отказа да направи компромис по основни въпроси, най-вече по условията, които ЕС иска страната да приеме за постигането на търговска сделка, но също така и по отношение на риболова и ролята ѝ в съдебната система на блока.

Междувременно двете страни имат противоречия и по отношение на споразуменията, които вече са постигнали. В четвъртък Европейската комисия заплаши Кралството със завеждането на дело заради нарушаването на правилата на блока за свободно движения. От Даунинг стрийт заявиха, че ЕС рискува разпад на постигнатите о по-рано уговорки, които уредиха правилата на британските граждани, напускащи блока.

Остава само един кръг от преговори, преди политиците да се срещнат в средата на юни и да решат дали продължението на разговорите си струва. Британският премиер Борис Джонсън заплаши да напусне преговорите, ако дотогава няма постигнат значителен напредък. Ако Джонсън изпълни заплахата си, Великобритания ще се насочи към твърд Brexit, като окончателно ще напусне страната на 31 декември без постигнато споразумение за свободна търговия, което допълнително ще натежи на вече засегнатата ѝ от коронавируса икономика.

Стойността на паунда - най-слабо представящата се валута сред тези на страните от Г-10 през последния месец, отбеляза понижения спрямо долара за пети пореден ден в петък, а сигналите са за предстоящи по-дълбоки спадове.