Големи компании намаляват разходите си за телевизионна реклама

Очаква се близо 1,5 милиарда долара ангажименти за рекламни разходи за третото тримесечие да бъдат отменени

10:30 | 17 май 2020
Обновен: 07:25 | 7 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Големи рекламодатели като General Motors, PepsiCo и General Mills се стремят да отменят поетите ангажименти за излъчване на реклами - промяна, която тества начина за правене на бизнес от последните пет десетилетия, пише The Wall Street Journal.  

Разходите за телевизионни реклами намаляха през първите седмици на пандемията и бяха последвани от още по-голям спад. Голяма част от общо близо 42 милиарда долара, изразходвани за телевизионни реклами в САЩ, е обвързана с договорни ангажименти, които са поети доста преди новия телевизионен сезон, който започва всеки септември.  

Съгласно тези „авансови“ сделки, първата реална възможност рекламодателите да намалят бъдещите си разходи, започна на 1 май. Компаниите вече имат възможност да анулират до 50% от разходите за реклама за третото тримесечие.  

Много компании се стремят да се възползват от тази опция в различна степен, включително General Motors, PepsiCo, Cracker Barrel Old Country Stores, General Mills, Domino's Pizza и фармацевтичния гигант Sanofi, според източници, запознати с въпроса. 

Очаква се близо 1 милиард-1,5 милиарда долара ангажименти за рекламни разходи за третото тримесечие да бъдат отменени. „Съкращенията на разходите ще бъдат доста големи“, каза Дейв Кампанели, главен инвестиционен директор на Horizon Media. 

Разпространителите на телевизионно съдържание като Comcast, NBCUniversal, ViacomCBS  и Walt Disney се опитват да предотвратят големи пукнатини в основния стълб на бизнеса си и се опитват да прогнозират какво ще се случи с рекламните приходи през следващите месеци.  

Някои ръководители на рекламни отдели очакват пандемията да ускори прехвърлянето на средствата за телевизионни реклами към други маркетингови канали, включително към стрийминг услуги и към технологични гиганти като Google и Facebook.