Борис Джонсън няма да е същият след коронавирусната криза

Британският премиер може и да обича да рискува, но този път ще заложи на предпазливостта

18:31 | 21 април 2020
Обновен: 02:13 | 6 юни 2020
Снимка: WPA Pool

По време на отсъствието на премиера Борис Джонсън, британското правителство продължи да следва стратегията за овладяване на коронавирусната пандемия, изготвена преди самият той да се зарази с вируса. Мнозина се надяват, че Джонсън скоро ще се върне на работа и ще промени курса, както и че ще има признаци за изглаждане на кривата на заразените и бизнесът във Великобритания ще поднови дейност. Малко вероятно е обаче да се случи това, пише Терез Рафаел за Bloomberg.

Със сигурност незабавно облекчаване на мерките след завръщането на Джонсън няма да последва. Външният министър на Великобритания, който замества премиера, вече удължи срока на въведените рестрикции с три седмици. На фона на множеството страни, които започват да разхлабват контрола, настояванията в Кралството за подобни стъпки вероятно също ще се увеличат.

Миналата седмица Доминик Рааб обяви пет критерия, по които ще се определи моментът за отваряне на британската икономика. Сред тях са гаранциите, че здравните служби могат да се справят с предоставянето на необходимата помощ в страната, понижение на броя смъртни случаи за денонощие, както и на броя на новозаразени.

Рааб, също така, иска и гаранции, че броят на тестовете и предпазното оборудване са достатъчни, за да посрещнат нуждите на Кралството. Великобритания вече премина към масово тестване, но все още е далеч от мащабите, с които то протичаше в страните от Източна Азия, които бързо овладяха разпространението на коронавируса. Германия също е по-напред в това отношение, но Рааб все още не е определил ясни цели за броя тестове и предпазни облекла и маски, които би трябвало да бъдат доставени.

Дори ако правителството успее да се справи с тези проблеми, е необходимо да бъде подсигурено, че няма риск от втори пик на заболелите, ако мерките бъдат разхлабени. Въпреки че политически Джонсън често рискува, той не би позволил на нова вълна от инфекцията да отмие стабилността, изградена чрез социално дистанциране и преустановяване на някои дейности. По-рано в понеделник Bloomberg News съобщи, че в разговорите с членовете на кабинета си премиерът призовава за предпазливост.

Актуализираните модели, базирани на по-скорошни данни за инфекцията, ще предоставят някаква отправна точка, но гаранция, че няма да има втора вълна на инфекцията ще изисква ваксина или масово тестване на контактни на заразени с Covid-19 лица. За момента обаче няма никакви гаранции, което предполага, че мерките за социално дистанциране ще останат валидни.

Доклад, публикуван в понеделник от Института за глобална промяна на Тони Блеър, твърди, че тъй като мерките за замразяване на икономиката и социално дистанциране не са устойчиви, правителството трябва да постави определени цени за своите пет критерия и да премине към известна либерализация.

В доклада се дава за пример идеята служителите, които не попадат в рискови групи, да се завърнат на работа и училищата да отворят, ако в Кралството има по-малко от 500 новозаразени за 24 часа, капацитетът за тестване се увеличи до над 100 хиляди души на ден и проследяването на контактни лица нарасне.

Предложението звучи приемливо, но имайки предвид сложността на мерките, в крайна сметка тежките политически решения остават в ръцете на Джонсън и неговия кабинет.

Междувременно натискът да се намери начин за облекчаване на рестрикциите се увеличава. Службата за бюджетна отговорност очаква значителен спад на БВП през второто тримесечие, ако мерките срещу коронавируса останат в сила до юни. Очаква се безработицата да нарасне с 2 милиона души до 10% от историческите ниски нива. Този удар може да е временен, но колкото по-дълго трае икономическото замразяване, толкова по-голям е рискът от трайни щети.