Великобритания е подпомогнала малкия бизнес с 1.25 млрд. долара заради коронакризата

Кралството обаче търпи критики за скоростта, с която оказва подкрепата си

12:16 | 13 април 2020
Обновен: 05:06 | 7 юни 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания е изплатила над 1 милиард паунда (1.25 милиарда долара) на малките компании в страната, за да им помогне да преодолеят коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Над 100 хиляди компании са се възползвали от правителствените програми за безвъзмездна помощ за малкия бизнес, търговците, ресторантьорския и хотелиерския сектор, сочат данни на Асоциацията на местните власти.

Програмата за малкия бизнес предвижда плащания на компаниите до 10 хиляди паунда, докато за търговците, хотелиерите и ресторантьорите плащанията са до 25 хиляди паунда.

Въпреки че финансовият министър Риши Сунак обяви безпрецедентен пакет мерки за защите на служителите и компаниите от трусовете, предизвикани от пандемията, правителството търпи критики за бързината, с която ги осигурява.

В неделя британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма заяви, че 4200 подкрепени от пратиреството заеми са отпуснати под програмата за малкия бизнес - число, което беше определено като “ниско” от бившия гуверньор на Английската централна банка Мервин Кинг, който заяви, че това показва, че нещо не се прави правилно.