Кралицата одобри законопроекта за Brexit

Великобритания е все по-близо до момента, в който ще напусне Европейския съюз

19:38 | 23 януари 2020
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Законопроектът за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз получи одобрението на кралица Елизабет II, превръщайки Brexit на 31 януари в закон, съобщава Bloomberg.

Съгласието на кралицата слага край на кризата, която парализира политиката на Обединеното кралство, след като страната гласува да напусне Европейския съюз през юни 2016 г. Бившият премиер Тереза ​​Мей не успя да прокара своята версия на сделката през Камарата на общините, след като постигна споразумение с ЕС през ноември 2018 г. Нейният наследник Борис Джонсън обаче успя да го направи, след като спечели голямо мнозинство на общите избори миналия месец.

Междувременно Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент излезе с препоръка да бъде подкрепено постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС. На следващата стъпка се очаква целият състав на ЕП да се произнесе на 29 януари. След гласуването в Брюксел два дни по-късно Великобритания трябва официално да напусне съюза.

Трудното обаче в процеса не е приключило. Джонсън вече заяви, че Великобритания ще бъде освободена от европейската икономическа орбита до края на годината, като ще може да създава свои собствени регулации и да сключва търговски споразумения с други страни. Обещанието му обаче предвижда амбициозен краен срок за постигането на ново търговско споразумение между Кралството и ЕС. Ако сделката не бъде сключена навреме, британският износ към континента ще се сблъска с мита и други пречки за пръв път от 45 години насам.

След изборния триумф на премиера през декември, той бързо опроверга очакванията, че ще се насочи към бъдещи тесни икономически отношения с ЕС. Джонсън също така отказа удължаване на т.нар. преходен период след края на тази година, в рамките на който практическите отношения между Великобритания и ЕС остават същите. Периодът може да бъде удължен с 2 години.