Идва ли залезът на германското икономическо чудо?

Пикът на положителните индикатори за най-голямата европейска икономика най-вероятно означават забавяне, а не обратното

12:30 | 18 януари 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Експертите по международна икономика за пореден път се захласнаха по бюджетния излишък на Германия в момент, когато Берлин трябва да стимулира икономиката чрез данъчни облекчения и по-високи разходи. Излишъкът за 2019 г. е в размер на 13,5 млрд. евро (15 млрд. долара). Той се отчита за пета поредна година, като този е най-големият до момента, пише Андреас Клут за Bloomberg, предава Investor.bg.

Много германци все още възприемат подобни стойности като знак за икономическа сила и потентност, докато страната продължава да редуцира обществения дълг и да се радва на високи нива на заетост. Уви, тези положителни индикатори най-вероятно означават забавяне, а не обратното. Това е така, тъй като една необичайна ера се намира в своя залез. Онази същата, която някога големият икономист Берт Рюруп определи като „второто икономическо чудо“.

През последните 15 години, в които, може би случайно, Ангела Меркел държеше кормилото на икономиката, Германия се превърна от „болния човек на Европа“ в мощна експортна сила и двигател на икономически растеж за целия регион. През следващите 15 години изобщо не е задължително страната да се „разболее“ отново. Само че, както пише Рюруп, вероятно икономиката ще „посивее“, преминавайки към слаб растеж за неопределено време.

Основните причинители на „чудото“ бяха реформите на предшественика на Меркел Герхард Шрьодер, насочени към пазара на труда и благосъстоянието, чрез които той притисна безработните да си потърсят работа.

Още по темата прочетете в Investor.bg.