Бюджетният излишък на Германия мина рекорда от 2015 г.

Рекордният излишък вероятно ще поднови призивите за увеличаване на публичните разходи

18:15 | 13 януари 2020
Парламентът в Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Парламентът в Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство миналата година е отчело бюджетен излишък от 13.5 млрд. евро, съобщи в понеделник финансовото министерство и добави, че това отчасти се дължи на по-ниските лихвени плащания и по-големите приходи от данъци.

Въпреки слабостта на най-голямата европейската икономика през последната година в Германия е генериран милиарден излишък. Плюсът във федералния бюджет възлиза на двуцифрена милиардна сума, съобщава медията Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на информация от страна на правителството. Досегашният рекорден излишък е на стойност 12.1 милиарда евро и датира от 2015 г., пише германското издание Die Zeit.

Положителният тренд се дължи, от една страна, на неочаквано високите данъчни приходи, а от друга - на значителното облекчение от ниските и дори отрицателни лихви. Освен това няколко милиарда евро от различни специални фондове на германското правителство отново не са били изтеглени, например от енергийните и климатичните или общинските инвестиционни фондове, създадени за реновиране на училища или изграждането на детските градини. За общините често са липсвали предпоставки да могат да харчат пари.

В средата на декември Министърът на финансите в Германия Олаф Шолц е обявил, че благодарение на структурния излишък Германия може отново да изпълни европейските критерии за стабилност за първи път от 2002 г. насам. Съветът за стабилност, който следи финансите в страната и отделните ѝ провинции, прогнозира структурен излишък от 1.25% от брутния вътрешен продукт за държавата като цяло до около 42 млрд. евро. От 2020 г. до 2023 г. обаче ръстът би могъл да се понижи основно заради намерението на федералното правителство да инвестира много средства в инфраструктура и за опазване на климата.

Преди година Шолц отправи предупреждение към правителството да бъде предпазливо по отношение на новите разходи или намаляване на данъците.

"Времето, когато държавата събираше повече данъци, отколкото очакваше, е към края си", каза тогава Шолц, допълвайки, че "благодатните години" са на приключване.

Рекордният излишък вероятно ще поднови призивите за увеличаване на публичните разходи, за да бъде стимулирана иначе слабата германска икономика.