Джером Пауъл: Фед ще успее да поддържа рекордното икономическо разрастване в САЩ

След три понижения на лихвите през тази година засега лихвените проценти ще останат непроменени

17:37 | 26 ноември 2019
Обновен: 01:02 | 4 юни 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл изрази увереността си в това, че институцията ще успее да поддържа рекордното икономическо разрастване в САЩ и потвърди, че поне засега лихвените проценти ще останат непроменени, съобщава Investor.bg

„В този момент на продължително разрастване (на икономиката) виждам чашата много повече от наполовина пълна“, каза Пауъл в Провидънс, Род Айлънд и добави: „С правилните политики можем да я допълним, да надграждам досегашните успехи и да разпространим ползите до всички американци“.

По отношение на перспективите за разходите по заемите Пауъл повтори, че след като Фед намали референтните си лихвени проценти три пъти тази година, е взел решението да постави тази политиката на пауза засега.

„Виждаме, че настоящата парична политика вероятно ще остане подходяща, стига постъпващата информация за икономиката да остане в голяма степен в съответствие с нашите перспективи“, каза той и добави, че тази политика ще подкрепи силния пазар на труда и ще повиши инфлацията до желаното ниво от 2%. Пауъл още веднъж повтори, че Фед ще коригира политиката си само ако има „съществена“ промяна в перспективите за развитието на икономиката.

Ръководството на Фед тази година намали лихвения процента с три четвърти процентен пункт, тъй като глобалният растеж се влоши, а настроенията на бизнеса бяха разклатени от несигурността по отношение на търговията. Пауъл окачестви тези съкращения, като начин да се запази силата на икономика в САЩ и да се осигури застраховка срещу по-голямо влошаване на обстановката.

„Пълният ефект от тези действия по паричната политика ще се усети с течение на времето, но ние вярваме, че те вече спомагат за поддържане на потребителските и бизнес настроения и увеличаване на разходите в чувствителните сектори като жилища и дълготрайни стоки за потребителите“, каза той.

Повече по темата четете в Investor.bg