Гърция и Китай затоплят отношенията с 16 двустранни споразумения

Двете страни са естествени партньори, заяви китайският лидер Си Дзинпин

17:14 | 11 ноември 2019
Китайският президент Си Дзинпин и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Снимка: Aris Messinis/AFP/Bloomberg
Китайският президент Си Дзинпин и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Снимка: Aris Messinis/AFP/Bloomberg

Гърция и Китай подписаха 16 споразумения в понеделник в Атина в ключови сектори, включително енергийния, земеделския, туристическия и пристанищния, съобщава Bloomberg.

Китайският президент Си Дзинпин е на официално посещение в Гърция, следващо визитата на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Китай миналата седмица. Си и Мицотакис заявиха по-рано, че желаят да разширят връзките между две от най-старите цивилизации в света.

„Китай и Гърция са естествени партньори в инициативата „Един пояс, един път“, коментира Си след срещата си с Мицотакис. По негови думи Атина и Пекин ще си сътрудничат в множество сектори, като китайската страна иска да засили транзитната роля на пристанището в Пиреос, да разшири двустранната търговия, както и да инвестира в енергийния, транспортния и банков сектор в Гърция.

От своя страна, Мицотакис посочи, че очаква засилено сътрудничество между Атина и Пекин, като отбеляза, че общата цел е 500 хил. китайски туристи да посетят Гърция през 2021 г.

Споразумението между двете страни в земеделския сектор предвижда износа на киви от Гърция към Китай, както и шафран от Козани, което ще насърчи икономиката на малкия град в северната част на страната.

В енергийния сектор Държавната електро-мрежова корпорация на Китай (State Grid Corporation of China) официално изрази интерес към търг, който предвижда да се свърже енергийната мрежа на Крит с тази на континентална Гърция, както и беше подписано отделно споразумение за участието на Китай в проект на гръцкия остров.