Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Световното производство на месо ще се свива заради проблеми в Китай

Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателната компания "Тандем-В", член на Асоциацията на месопреработвателите в България, Бизнес старт, 11.11.2019

11:01 | 11 ноември 2019

Очаква се световното производство на месо да се свие. Причината са проблемите в Китай. Там са избити над 200 млн. прасета. Китай е най-големият производител и потребител в света. Азиатската страна потребява два пъти повече месо от всички други държави в света. Това каза Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателната компания "Тандем-В", член на Асоциацията на месопреработвателите в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Ликвидираните 200 млн. прасета представляват около 30-35% от цялото производство на Китай. Кризата там много трудно ще се преодолее, защото фермите имат много ниско ниво на биосигурност".

По думите му поради високото ниво на биосигурност в Европа в държави като Испания, Германия, Испания, Холандия и Дания няма африканска чума. Но според него има друг проблем.

"В Китай се получи вакум и заради това страната започна да изкупува огромни количества от Европа. В момента износът на Европа към Китай е лимитиран от капацитета на съоръженията за замразяване на месо".

Вътев коментира, че търсенето на пилешко месо се е увеличило, а цената на свинското е нараснала с близо 55% от началото на тази година.

„Очакванията са до края на годината да няма ръст на цените. Причината е, че капацитетът за замразяване на месото в Европа за износ към Китай е максимално уплътнен".

Той обясни, че България е много малка на фона на световния пазар на свинско месо.

„България не е фактор при ценообразуването. У нас цените зависят от цените на европейския и световния пазар. Чумата в страната вече е овладяна“.

Вижте целия разговор във видеото.