Кристалина Георгиева: Търговските конфликти трябва да бъдат решени

Сумарният ефект от търговските войни може да означава намаление на световния БВП със 700 млрд. долара

20:24 | 8 октомври 2019
Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Новоизбраният управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отправи остро предупреждение за състоянието на глобалния икономически растеж, като заяви, че търговските конфликти са хвърлили световната икономика в "синхронизирано забавяне" и те трябва да бъдат решени.

В своята встъпителна реч, след като пое на 1 октомври управлението на Международни валутен фонд, Георгиева представи нови изследвания на фонда, които показват, че сумарният ефект от търговските конфликти може да означава намаление на световния БВП със 700 млрд. долара, или с около 0,8%, до 2020 година, съобщава Ройтерс.

Самото проучване отчита обявените и планираните повишения на тарифите на американския президент Доналд Тръмп за оставащия китайски внос за 300 милиарда долара годишно.

Голяма част от загубите на световния БВП ще дойдат от спад на бизнес доверието и от негативните пазарни реакции, посочи новият шеф на МВФ.

"През 2019 година очакваме по-бавен растеж в почти 90% от света. Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне. Това означава, че растежът тази година ще падне до най-ниския си темп от началото на десетилетието", предупреди Кристалина Георгиева и добави, че МВФ ще понижи прогнозите си за глобалния растеж през 2020 година.

Вижте повече на Investor.bg