Европа има уникален коз срещу митата на Тръмп

Потребителите са готови да платят повече за по-качествени европейски стоки

07:46 | 3 октомври 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Търговската война между САЩ и Китай вече забави растежа в експортно ориентираните европейски икономики, включително в най-голямата - германската, въпреки че никоя от тях все още не е обект на наказателни мита.

Въпреки това купувачите на едро на европейски продукти би трябвало да са по-оптимистични по отношение на сключването на сделки - потребителите придават голяма стойност на националните марки на Германия, Италия и Франция, като това може да компенсира всяко увеличение на цените, причинено от мита, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски.

Досега търговските войни на президента на САЩ Доналд Тръмп до голяма степен пощадиха Европа и германският износ не отчете значителен спад.

Германският износ се представя добре въпреки търговското напрежение. Графика: Bloomberg

Германската икономика обаче вече забави растежа си, отчасти заради опасенията на търговските ѝ партньори за бъдещо увеличение на митата, което намали заводските поръчки. Според множество прогнози притесненията са оправдани, тъй като очакванията са за значително намаляване на търсенето, ако търговската война се разпространи в Европа.

Моделите, използвани за прогнозиране на влиянието от търговските войни, имат предвид множество данни за това как търсенето в различни сектори ще реагира на повишението на цените. В повечето случаи обаче те игнорират фактора „стойност на марката“ на държавата производител.

Има сравнително малко изследвания за влиянието на страната производител върху потребителските нагласи. Академично проучване обаче показва, че потребителите са склонни да платят повече за един и същ продукт, ако страната, от която той идва, е известна с качеството си в определен сектор. И когато става въпрос за такива разбирания, то западноевропейските страни се справят блестящо.

Изследване, публикувано тази седмица от YouGov и Cambridge Globalism Project, показва, че в 23-те страни, в които проучването е проведено, етикетът „произведено в Германия“ има най-голяма тежест сред потребители. Страни като Италия, Великобритания и Франция също се представят добре по отношение на предпочитанията на клиентите.

Потребителските нагласи навсякъде по света са по-позививни към европейските, отколкото към мексикански или китайски продукти. Графика: Bloomberg

В САЩ, страната, която изглежда най-вероятно да увеличи митата върху европейските стоки, американските продукти са най-популярни, но са следвани от произведените в Германия. Стоките от Франция и Италия също се радват на популярност.

Американските потребители имат най-позитивни нагласи към продуктите, произведени в САЩ и Европа. 

Трудната част, разбира се, е установяването на тези възприятия за отделните страни. Ще са необходими детайлни изследвания на специфични продукти, за да се разбере до каква степен германските, италиански и френски производители са предпазени от натиска на митата.

Друг важен извод от изследването на YouGov е, че европейските продукти са значително по-популярни в развиващите се страни, отколкото в САЩ. 

В свят на търговски войни ценовата конкуренция става все по-трудна за прогнозиране. Това увеличава значението на качеството, както и на корпоративните и националните марки, които служат като гаранция за потребителите. 

Междувременно в сряда вечерта стана ясно, че САЩ ще наложат мита върху стоки на Европейския съюз след победата в Световната търговска организация (СТО). Митата ще влязат в сила на 18 октомври, като те ще са в размер на 10% върху самолети от ЕС и от 25% върху земеделски и други стоки. 

Двете страни планират да проведат среща за търговски преговори на 14 октомври.