Работата на британския парламент може да бъде прекъсната отново

Премиерът Борис Джонсън ще вземе решения в зависимост от заключението на Върховния съд

18:01 | 19 септември 2019
Обновен: 01:51 | 5 юни 2020
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън не отхвърля възможността за ново прекратяване на работата на парламента, ако Върховният съд в страната не го забрани. Това става ясно от правителствени документи в рамките на делото за законността на първото и засега единствено спиране на дейността на държавния орган в рамките на настоящата администрация.

В тях се посочва, че в зависимост от заключенията на съдебната институция премиерът евентуално ще може да обмисли ново прекратяване на сесията на парламента, която се очаква да бъде подновена отново на 14 октомври.

Въпреки намерението на правителството от екипа на премиера посочват, че ще спазят разпорежданията на съда, който има възможността да ограничи значително полето за действие на Джонсън, съобщава Bloomberg.

Досега министър-председателят е посочвал неведнъж, че постигането на споразумение с Европейския съюз ще е най-добрият изход от създалото се патово положение в преговорите. Но държавни представители от Лондон стават все по-скептично настроени към възможността за пробив преди крайната дата 31 октомври.

Според ирландския външен министър Саймън Ковени налице е „нарастващо недоволство“ в ЕС от Великобритания, като в същото време остава „значителна пропаст“ в позициите на двете преговарящи страни.

Вижте повече на Investor.bg.